Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Opinie Partij voor de Dieren: Bomen zijn in Almere vogelvrij

Redactie

De gemeente lijkt altijd wel een reden te hebben waarom er bomen gekapt moeten worden in Almere. De kaalslag in onze groene stad lijkt maar niet te stoppen. Hinder door vallende blaadjes, bebouwing, de aanleg van parkeerplaatsen, het hebben van te weinig groeiruimte, vervanging van oudere door jongere bomen, groot onderhoud en veiligheid vormen de voornaamste redenen om de zaag in de hand te nemen. En dat terwijl bomen van levensbelang zijn, niet alleen voor de dieren die erin leven, maar ook voor ons mensen. Bomen filteren onze vervuilde lucht, strijden mee tegen klimaatverandering en spelen een belangrijke rol in de ecologie. Als Partij voor de Dieren doen we er dan ook alles aan om de nodeloze bomenkap in onze stad tegen te gaan.

Toch beziet de gemeente de nut en noodzaak van bomen vooral vanuit haar eigen perspectief: wat voor nut heeft een boom voor de mens? Het gaat het college om economische waarde en belevingswaarde, niet om de ecologische en de intrinsieke waarde van de boom.

Als er gekozen moet worden tussen economie en ecologie, geeft de gemeente economie nog altijd voorrang. Maar probeer je geld maar eens te tellen, als je je adem inhoudt.

En dan is er nog de bomenziekte Essentaksterfte. Zeer vervelend, vooral voor de natuur zelf. De huidige aanpak laat wat de Partij voor de Dieren betreft te wensen over. Er worden zeer veel bomen gekapt, ook bomen die nog niet of slechts licht zijn aangetast. Dè deskundige van Nederland op dit gebied, de heer Hiemstra van de WUR, adviseerde de raad vorig jaar nog en gaf nadrukkelijk aan dat aangetaste bomen helemaal niet direct gekapt hoeven te worden en zelfs nog in sommige gevallen kunnen herstellen.

In ieder geval zou er veel meer gefaseerd te werk gegaan kunnen worden, zeker in combinatie met andere bomenkap in de directe omgeving, wat nu het beeld en het effect van een kaalslag alleen maar versterkt. Meer fasering zal het woongenot van mens en dier ten goede komen. De gevolgen voor de ecologie op korte termijn kleiner en ook negatieve impact op zaken als hittestress een waterberging minder groot.

Al met al roepen wij het college en onze collega raadsleden op onze kostbare bomen beter te beschermen en te kappen met kappen!

Jesse Luijendijk, Raadslid Partij voor de Dieren

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto