Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Sportscholen in Almere worstelen met aanhoudende lockdown

Sport

ALMERE – Sportscholen worstelen met de aanhoudende lockdown. Ze moeten al sinds half december hun deuren gesloten houden en ook buiten kunnen ze maar weinig doen. “Tijdens de eerste lockdown mochten we nog tenten plaatsen, maar tijdens deze tweede lockdown werd dit afgewezen door de gemeente Almere”, vertelt Pim Thonhauser van ALB Gym.

De regels blijken bovendien per gemeente te verschillen. “In andere gemeentes zijn tenten en overkappingen wel toegestaan op openbaar terrein. Dat is toch niet uit te leggen aan onze leden?”, stelt Thonhauser. Hij ervaart tijdens deze lockdown maar weinig medewerking. “Terwijl wij als ondernemers alleen maar proberen door te gaan binnen de mogelijkheden die er zijn. Het enige dat we te horen krijgen is dat we een gedoogbesluit kunnen aanvragen voor een tent op privéterrein. Dat moeten we misschien maar doen, want we moeten iets”, verzucht de sportschoolhouder. De situatie wordt voor hem en vele andere sportschoolhouders onhoudbaar. “Onze fysiotherapeuten mogen wel cliënten ontvangen in onze gym en daar ook met ze trainen, omdat dat medisch is. Maar ook voor de gezondheid van onze leden is het juist goed om te blijven sporten in coronatijd.”

Uitzonderingen

Thonhauser zit bij elke persconferentie te hopen op versoepelingen. “Nadat de landelijke richtlijnen bekend zijn gemaakt, volgt steeds een brief van de gemeente waarin staat wat dit concreet voor Almere betekent. Dan blijken er toch steeds weer uitzonderingen te zijn. Buiten sporten onder de 27 jaar zou bijvoorbeeld weer mogen, maar dat blijkt dan niet te gelden voor commerciële sportinstellingen zoals sportscholen. Dat kunnen wij dan weer gaan uitleggen aan onze leden. Het wordt zo steeds moeilijker ons klantenbestand op peil te houden, terwijl we wel geconfronteerd worden met extra kosten door het vele papier en ontsmettingsmiddel dat er doorheen gaat. Onze apparatuur wordt daar bovendien ook nog eens door aangetast.”

Onderscheid

Ook Nicole de Haan van Urban Gym Almere mist de steun van de lokale overheid. “Wij krijgen alleen maar antwoorden waar we niks mee kunnen. Dat we geen tenten voor onze deur mogen plaatsen zou te maken hebben met handhaving en daar moeten we het dan maar mee doen”, aldus De Haan. “Verder vragen wij ons af waarom er onderscheid gemaakt wordt tussen gemeentelijke buitensportlocaties en buiten sporten bij commerciële sportinstellingen.

Bij gemeentelijke buitensportlocaties mag met groepjes van vier personen worden gesport, bij ons slechts met groepjes van twee. In de voorjaarsvakantie mochten verenigingen activiteiten voor kinderen organiseren op gemeentelijke buitensportlocaties, maar commerciële sportinstellingen zoals wij mochten dat niet. Terwijl wij normaal gesproken ook altijd sportactiviteiten voor kinderen aanbieden.

Als de gemeente het nou nog goed kan onderbouwen met cijfers en feiten, maar dat gebeurt niet. Het aantal besmettingen via sportscholen is vrijwel nihil. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat dit slechts 0,85% is. Sporten is goed voor de weerstand en zou juist gestimuleerd moeten worden.”

Luchtzuiveringssysteem

De Haan blijft zoeken naar mogelijkheden om leden toch iets te kunnen blijven bieden, maar het wordt steeds moeilijker om haar leden aan zich te blijven binden. Terwijl fysiotherapeuten van Zorggroep Almere haar binnenlocatie nog wel kunnen gebruiken om te trainen met ex-covid patienten volgens het Covid Revalidatie programma, heeft De Haan een privéterrein opgezocht en enkele losse tenten neergezet. “Maar met dit barre weer is dit nog steeds niet ideaal. Bovendien mogen we geen toestellen buiten zetten, slechts één zijwand aan de tent maken en uitsluitend werken met klein materiaal. Eigenlijk overweeg ik op 1 mei de boel gewoon open te gooien, omdat ditveilig kan. We hebben nota bene een speciaal luchtzuiveringssysteem geïnstalleerd dat de eiwitten uit de virussen, bacteriën en stofdeeltjes haalt, vervolgens filtert en schone lucht uitstoot.”

Oproep KNKF

De Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond (KNKF) heeft de gemeente Almere een brief gestuurd om opheldering te vragen over bovengenoemde zaken. De bond roept de gemeente op om verenigingen en sportscholen zoveel mogelijk de ruimte te geven hun sport buiten aan te bieden en gebruik te laten maken van de mogelijkheden die de publieke ruimte in de omgeving van de sportschool heeft.

Almere DEZE WEEK heeft de gemeente Almere om een reactie gevraagd, maar de gemeente heeft nog niet inhoudelijk kunnen reageren. Wel laat een woordvoerder weten dat de gemeente de regels hanteert volgens de richtlijnen van het rijk en de coronawetgeving. “Als wij er niet uitkomen dan vragen wij advies via de Veiligheidsregio. We kunnen niet vanuit andere gemeente spreken.”

Op de Politieke Markt van donderdagavond 15 april gaat de Christen Unie vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over deze kwestie.

Tijdens de eerste lockdown mocht ALB Gym nog een tent neerzetten, maar dat mag nu niet. (Archieffoto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck).

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto