Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Lilian de Geus droomt van goud in podcast over Olympische finale

Sport

ALMERE– Wat als de Olympische Spelen van Tokio gewoon door waren gegaan? Dan zou de Almeerse Lilian de Geus zijn gestart in de ‘medal race’ bij het windsurfen. De regerend wereldkampioen vertelt erover in de Finale, een podcast waarin sporters op de dag van hun finale zijn geïnterviewd alsof de beslissende wedstrijd gewoon zou doorgaan.

Met de serie willen de makers, Joep Heerings en Marcel Bamberg, de pijn van de gemiste Olympische Spelen verzachten. Door de afleveringen kunnen de sporters en hun supporters de finale toch een beetje beleven. Bamberg en Heerings interviewen op de finaledagen hun Olympische helden op de plek waar ze trainen. Voor de podcast met Lilian de Geus zijn ze bovenop haar vrachtcontainer in Scheveningen gaan zitten. Die zou normaal gesproken haar materiaal naar Japan verschepen. Ze vertelt hoe haar finaledag dan zou beginnen: zonder wekker, haar ‘roomie’ Marit Bouwmeester en een vers brood van de lokale bakker.

‘Nog zoveel titels te winnen’

In Rio de Janeiro in 2016 viel De Geus net buiten de prijzen. Die ervaring is nu een drijvende kracht achter haar internationale ambities. “Het was best lastig even te verwerken voor me”, zegt ze. “Ik heb toen een break van 9 maanden genomen. Bijna niet op de plank gestaan. Maar toen begon het te kriebelen. Ik had nog zoveel titels te winnen.”En dat bleek. ‘Na Rio’ ontwikkelde ze zich tot ‘s werelds beste windsurfer. Vijf jaar lang werd ze meermaals wereldkampioen en stond ze standaard op het podium op wereldkampioenschappen.

Voetbal

In de podcast vertelt De Geus ook over haar andere talent: voetbal. Ze had ook zomaar spits kunnen zijn van de Oranjeleeuwinnen. Ze werd geselecteerd voor dezelfde jeugdteams van het Nederlands Elftal als een deel van de huidige EK-winnende generatie. “Ik denk daar wel eens over na. Het vrouwenvoetbal was in die tijd nog helemaal niet zo populair, nog helemaal niet professioneel”, zegt ze. Nu is dat anders. Haar oud-ploeggenoten zijn in Tokio ook deelnemer aan de Spelen.

Vizier op de Spelen

In Almere verkoos De Geus het windsurfen boven voetbal. Vanaf dat moment staat het vizier op de Spelen. Over of in Tokio alleen goud telt is ze helder. “Natuurlijk, diep van binnen wil ik goud halen. Maar ik bekijk het race voor race. Ik heb die fout eens gemaakt op het wereldkampioenschap. Als je alleen maar in je hoofd prent: ik moet winnen, dan is niets genoeg. Daar win je uiteindelijk het evenement niet mee.”

De Finale is te beluisteren op Spotify.

(Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto