De atleten passeren tijdens het looponderdeel het ziekenhuis. (Foto: Fred Rotgans)
De atleten passeren tijdens het looponderdeel het ziekenhuis. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Kristian Hogenhaug en Sarissa de Vries winnen WK Triathlon

Sport

ALMERE – Met spetterende records hebben de Nederlandse Sarissa de Vries en Kristian Hogenhaug uit Denemarken de WK Triathlon Long Distance gewonnen. De Almere-Amsterdam Challenge werd mede daarom een meer dan spectaculaire editie. 

Voor De Vries was het geweldig om zich in haar eigen land tot wereldkampioen te kunnen kronen. Zij bereikte de finish in 8:32’05. “Geen idee wat er vandaag in de lucht hing, maar 40 jaar triatlon in Almere wordt op deze manier mooi gevierd.” Bij de mannen finishte Kristian Hogenhaug na 7:37’46. Aanvankelijk was het de Spanjaard Pablo Gonzalez Dapena die op het zwemonderdeel de leiding nam, maar ongeveer halverwege ging het blijkbaar niet snel genoeg voor de Zweed Jesper Svensson, die de leiding overnam en als eerste aan land kwam. Op de fiets kwam Hogenhaug al opzetten en bleef met de Zweed uit de greep van de anderen. Tijdens het slotonderdeel, de marathon, probeerde Hogenhaug een aantal keer weg te komen, maar de beslissing viel na ongeveer 30 kilometer en werd ook duidelijk dat het parcoursrecord zou sneuvelen. Svenssson greep het zilver. Beste Nederlander was Evert Scheltinga die vierde werd in een tijd van 7:49’33; een nieuw Nederlands record.

Dames

Bij de dames dicteerde Camilla Pedersen uit Denemarken aanvankelijk de wedstrijd, al kon Sarissa de Vries goed volgen en kwam zelfs eerder het water uit. Beide dames hadden een forse voorsprong opgebouwd. Op het fietsonderdeel nam de Nederlandse al snel afstand van haar opponent en was het de Deense Michelle Vesterby die de tweede plaats overnam, gevolgd door Manon Genet uit Frankrijk. Even leek het nog spannend te worden. De Vries kwam de man met de hamer tegen, haar maag keerde zich een aantal keer om. Op karakter zette ze door en greep alsnog de winst. “Ik heb er gewoon geen woorden voor dat ik wereldkampioen ben geworden in zo’n scherpe tijd.” De Franse Genet werd uiteindelijk tweede,  Vesterby derde.

Fietsend langs het Weerwater. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto