Het kernteam dat de Beatrixpark parkrun organiseert. (Foto: aangeleverd)
Het kernteam dat de Beatrixpark parkrun organiseert. (Foto: aangeleverd)

‘Parkrun is vooral een sociaal loopevenement’

Sport

ALMERE – In het Beatrixpark wordt vanaf zaterdag 17 september wekelijks een parkrun georganiseerd voor iedereen die het leuk vindt om gezamenlijk een rondje van 5 kilometer te lopen. “Iedereen kan meedoen aan dit gratis loopevenement. Of je nu een ervaren loper bent, of net gestart. Het parcours kan zelfs wandelend worden afgelegd”, vertelt initiatiefnemer Dave Adriaansen.

Door Petra Onderwater

Het fenomeen parkrun is in 2004 ontstaan in het Bushy park in Londen, toen een groep lopers besloot iedere zaterdagochtend om 9.00 een 5km loopje te doen. De parkrun verspreidde zich als een olievlek over Engeland en vervolgens over de rest van de wereld. “Een Britse vriend van me loopt al vanaf het begin de parkrun in Brighton. Zodoende wist ik ervan”, zegt Adriaansen. Toen parkrun vlak voor de coronacrisis ook in Nederland startte, deed de Almeerder mee in het Amsterdamse bos. “Ik vond het gelijk super en besloot dat Almere ook een parkrun moest krijgen. Ik ben mensen om mij heen gaan zoeken die ook hardlopers zijn, of iets met organiseren hebben. We hebben nu een enthousiast kernteam dat de wekelijkse loop in Almere gaat organiseren.”

Barcode 

Deelname aan een parkrun is altijd gratis. Je moet wel eenmalig op de website een barcode aanmaken die ervoor zorgt dat je een finishtijd krijgt. “Parkrun heeft een eigen systeem ontwikkeld om de finishtijd te meten. Je krijgt na afloop een email met jouw resultaat en statistieken”, legt Adriaansen uit. “Het leuke is ook dat je met je barcode overal ter wereld mee kan doen aan parkruns. Zelf ga ik volgende week bijvoorbeeld naar Liverpool, en natuurlijk pak ik dan gelijk de lokale parkrun mee.”

Sociaal evenement

Parkrun is volgens Adriaansen vooral ook een sociaal evenement. “Er wordt altijd bij iedere parkrun na afloop koffie of thee gedronken of iets gegeten bij een restaurant, café of kantine. In ons geval is dat bij club Pellikaan, net naast het Beatrixpark. Omdat we een gratis evenement zijn zonder sponsors, zijn de kosten hiervan wel voor eigen rekening. Deelnemers zijn natuurlijk niet verplicht om na afloop een drankje te doen, maar de ervaring leert dat het wel altijd druk is met veel lopers die dan nog even napraten.”

Praktische informatie

De Beatrixpark parkrun is vanaf 17 september elke zaterdagochtend om 9.00 uur, met voorafgaand om 8.50 uur een briefing. Er wordt verzameld bij de speeltuin aan de Beatrixpromenade. Op zaterdag 3 september wordt een testeditie gehouden. De afstand is altijd 5 kilometer en iedereen is welkom mee te rennen, joggen of wandelen. Ga voor meer informatie en het aanmaken van een barcode naar www.parkrun.co.nl/. Vanaf deze week staat Almere erbij als parkrun nummer 14 in Nederland. Volg Beatrixpark parkrun ook op Facebook.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto