Sjoelen brengt ook plezier (Foto: aangeleverd)
Sjoelen brengt ook plezier (Foto: aangeleverd)

Nieuwe leden welkom bij sjoelvereniging

Sport

ALMERE - In 1983 zou in Almere gestart worden met een heuse Tafeltennis-en Sjoelvereniging en alle seinen stonden op groen. Het sjoelechtpaar Andre Jacobs en anderen werden benaderd om samen met Omnistore-sport deze sporttak nieuw leven in te blazen.

Door Henk Mathlener

Bij de eerste vergadering in sporthal Stedenwijk waren flink wat belangstellenden aanwezig, die er eens goed voor gingen zitten. Maar al snel bleek dat er vanaf het begin grote verschillen waren over de verdeling van de subsidies, het afdragen van de inkomsten en de manier van hoe er tegen de sjoeltak werd aangekeken. “Deze bijeenkomst werd een groot fiasco. Wij hebben met veertien mensen de vergadering verlaten en eigen vereniging opgericht. De volgende dag hebben we de naam Sjoelvereniging ‘Vijf voor’ Almere vastgelegd”, vertelt een van de oprichters Betty Jacobs. “De naam is gekozen, omdat als je gaat proefgooien er altijd vijf stenen zijn om dit te doen. Deze stenen zijn er voor om de nieuwe bak te verkennen en aan te voelen.”

Vijf bakken

Drie dagen later was de nieuwe sjoelvereniging een feit. Er werden vijf bakken van thuis geregeld, aangevuld met vijf bakken van de Spielotheek en gespeeld werd er in sporthal Stedenwijk. Betty is nu secretaresse van de vereniging na jaren andere taken binnen het bestuur te hebben vervuld. Voorzitter, penningmeester, secretaris en natuurlijk speelster. Zelf sjoelt ze al jaren en 1983 werd zij Nederlands kampioen bij de Dames A. Twee weken geleden werd ze samen met Roy van Hees, Tim Urban en Henk Knape Nederlands kampioen in de C-klasse en dat was weer een hoogtepunt voor deze Almeerse sjoelvereniging. Betty: “We hebben een leuke en gezellige vereniging. Het is een combinatie van recreatie en competitie. Het plezier hebben, komt bij ons op de eerste plaats. We helpen elkaar, geven aanwijzingen maar als we spelen willen we natuurlijk wel winnen en gaan we ervoor.”

Almeriaantje

Met sjoelen wordt er gespeeld in diverse klassen en zijn er diverse speltypes. Zo kennen we: Zaandams, 1,2,3,4, Helmonds, Libre en in deze regio zelfs het Almeriaantje. Allerlei speltypes om de sjoelsport leuker en uitdagender te maken. De vereniging speelt nu al zo’n 30 jaar elke maandagavond vanaf 19.30 in de Lichtboog in Almere Stad en iedereen is van harte welkom. “Het zou super zijn als er een paar nieuwe leden bij zouden komen. Een heel jaar spelen/sporten kost maar 100 euro. Dan kan je 40 avonden terecht om te spelen en deel te nemen aan toernooien en wedstrijden. De eerste twee avonden zijn gratis.”
Meer informatie: www.svvijfvooralmere.nl of secretaris@svvijfvooralmere.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto