L'Âge D'Or event Art Chapel Amsterdam in maart 2019. (Foto: aangeleverd)
L'Âge D'Or event Art Chapel Amsterdam in maart 2019. (Foto: aangeleverd)

Surrealistische groepsexpositie L’ Âge D’or bij Kunst is Leuk

Uit

STAD CENTRUM – Bij Kunst is Leuk in de Schutterstraat vindt vanaf 9 december de vierde editie van de groepsexpositie L’Âge D’or plaats. “Het concept voor L’Âge D’or is ontstaan vanuit een diepgewortelde liefde voor surrealistische kunst”, vertelt initiatiefneemster Baharak Dehghan.

Ruim twee jaar geleden nam zij het initiatief om een groep internationaal opererende kunstenaars bij elkaar te brengen voor een gezamenlijke expositie, waarin zij de ruimte kregen hun interpretaties van de belangrijkste thema’s uit de surrealistische kunst te verbeelden. “De naam voor het project is gebaseerd op de surrealistische film L’Âge D’or uit 1930. Deze film, die een samenwerking was tussen Luis Buñuel en Salvador Dalí, bracht door zijn provocatieve karakter, zoveel ophef teweeg, dat deze kort daarna verboden werd. De film bracht echter belangrijke thema’s in beeld, zoals: humanisering, vernietiging, verwarring, passie, angst, onderdrukking en isolement. Het doel van de tentoonstelling is om mensen aan het denken te zetten over cultureel en moreel gevestigde waarden, zoals de film dat indertijd ook deed.”

Grote variëteit

Voor de tentoonstelling in Almere worden 20 tot 25 kunstenaars samengebracht, met een grote variëteit aan culturele achtergronden. “Ook meerdere Almeerse kunstenaars worden gevraagd om mee te doen. Zij krijgen zo de gelegenheid hun werk te exposeren aan een nieuw publiek en samen te werken met internationaal gevestigde kunstenaars.”

Collectieve video

De eerste drie edities van L’AGE D’OR waren in Amsterdam. De vierde editie zou vorig jaar in London plaatsvinden, maar corona gooide roet in het eten. “In plaats daarvan hebben we een collectieve video gemaakt, ‘SOME HOURS LATER’, met surrealistische beelden en korte films. Deze is te zien op Youtube”, aldus Dehghan. “Na het komende event in Almere zullen we opnieuw de mogelijkheden voor Londen onderzoeken. Op deze manier ontstaat er een wisselwerking, waardoor Nederlandse - en Almeerse - kunstenaars ook internationaal meer onder de aandacht komen.”

Crowdfunding

De expositie in Almere zal worden geopend met een performance door de kunstenaars Lisette Ros en Sam Andrea. Daarnaast wordt een selectie van de ingestuurde surrealistische shortfilms vertoond. Om dit hele project mogelijk te maken is Dehghan een crowdfunding gestart op Voordekunst.nl. Meer informatie: www.lagedorevent.com

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto