Scène uit de documentaire ‘Verstoten’. (Foto: aangeleverd)
Scène uit de documentaire ‘Verstoten’. (Foto: aangeleverd)

Documentaire ‘Verstoten’ over dak- en thuisloze regenboogjongeren

Uit

ALMERE - Op 21 april is in de Nieuwe Bibliotheek in Almere stad de documentaire ‘Verstoten’ te zien. Deze documentaire werpt licht op de schrijnende situatie van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland. Na de vertoning volgt een nagesprek tussen de Almeerse regisseur Claire Slingerland en moderator Mojdeh Feili van Avanti Almere.

Volgens een onderzoek van Movisie bevinden zich in Nederland tussen de 900 en 2000 dak- en thuisloze regenboogjongeren. Zij worden geconfronteerd met een reeks uitdagingen, variërend van een onleefbare thuissituatie tot het feit dat ze zonder enig mededogen op straat worden gezet nadat ze uit de kast zijn gekomen. De documentaire onderzoekt wie deze jongeren zijn, welke impact dit op hun leven heeft en waar ze uiteindelijk terechtkomen. 

Uitdagingen

‘Verstoten’ vertelt het openhartige verhaal van twee jongeren die delen hoe ze op straat zijn beland en welke uitdagingen ze hebben doorstaan. Ze delen persoonlijke ervaringen over hun leven op straat, de gevaren waarmee ze worden geconfronteerd en hun ervaringen met opvangvoorzieningen. De dreiging van alcohol, drugs en prostitutie blijft voortdurend aanwezig in het leven van deze jongeren. Naast deze jongeren komen ook de mensen aan het woord die deze jongeren hulp bieden of op een andere manier naast hen staan, en die de complexe realiteit van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland belichten.

Beperkte opvangmogelijkheden

“In Nederland zijn de opvangmogelijkheden voor deze jongeren uiterst beperkt”, vertelt regisseur Claire Slingerland. “Wanneer ze in reguliere opvangvoorzieningen belanden, worden ze opnieuw geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals pesterijen door medebewoners en onbegrip van het personeel dat in de opvang werkt.”

De film is op 21 april om 13.00 uur  te zien. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.denieuwebibliotheek.nl


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto