Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Kritiek bewoners op participatie woningen Kruisstraat in Haven

Wonen

Door Robert Mienstra

HAVEN CENTRUM – De gemeenteraad lijkt in te gaan stemmen met de bouw van 21 appartementen boven de Vomar in de Kruisstraat in Haven. Dit bleek tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag. Wel hadden insprekende omwonenden kritiek op het gevolgde participatieproces.

Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan Kruisstraat Almere Haven in het centrum van het oudste stadsdeel ongewijzigd vast te stellen. Het gaat om een zogenaamd ‘postzegelbestemmingsplan’, dat is opgesteld voor de bestaande Vomar en de leegstaande kantoren erboven. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk de kantoren te vervangen door 21 appartementen. Het bestemmingsplan maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject Centrum Haven.

Participatie

De drie insprekers juichen woningbouw in het centrum van Haven toe. Maar over de participatie door de gemeente waren zij niet te spreken. “Ik ben niet tegen de bouw, maar wel tegen de manier waarop”, zei bewoner Iris Beckers. “De bewoners zijn niet gehoord en slecht geïnformeerd. Verder gaan mijn nieuwe buren zo mijn slaapkamer inkijken. Weg zon en weg privacy.”

Buurtbewoner Marco ter Beek sloot zich daarbij aan. “We gaan tegen een muur van dertien meter hoog aankijken, de tussenliggende steeg gaat van zes meter naar drie meter. Die steeg is nu al het domein van drugsdealers. Ik vind er zelfs menselijke uitwerpselen. Hoe moet dat gaan met die toekomstige smalle steeg?” Ook ter Beek had kritiek op de participatie: “Er is nooit met ons een gesprek gevoerd. De buurt voelt zich niet gehoord.”

Brasserie de Thuishaven betoogde bij monde van Ron Reijnders dat ook de horecagelegenheid niet blij is met de hoogbouw. “Het wordt donker en kil in de straat en ons terras komt door de hoogbouw in de schaduw te liggen. In het bouwplan wordt een hoogte genoemd van elf meter. Dat wordt in het bestemmingsplan dertien meter.”

De meeste partijen luisterden goed naar de kritiek van de bewoners en wilden opheldering van de wethouder Hilde van Garderen (VVD). In de vergadering was geen tijd meer voor haar om in te gaan op de kritiek van de bewoners. Volgende week donderdag mag zij haar zegje doen.

De bouwlokatie aan de Kruisstraat in Haven. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto