Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Landdrostdreef op de schop voor ‘Campus in de Binnenstad’

Wonen

ALMERE – Om de campus met 1500 studentenwoningen in het centrum van Stad ter realiseren stelt het college aan de gemeenteraad voor om de Landdrostdreef aan te passen. Deze moet een verbindende stadsstraat worden. Dit staat in een voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad van Almere.

De Landdrostdreef wordt aangepast tot oversteekbare en verbindende stadsstraat. De hele weg, die nu nog deels op een verhoogd dijklichaam ligt, wordt op maaiveldniveau gelegd. Hierdoor ontstaat voldoende ruimte om naast de weg fiets- en voetpaden aan te leggen. Daarnaast wordt het profiel van de dreef aangepast van 2 keer 2 rijbanen, naar 2 keer 1 rijbaan. Hierdoor worden gelijkvloerse kruisingen mogelijk.

Samenhang

Het ontwikkelingsplan voor de campus gaat uit van van huisvesting voor studenten op het Festivalplein, de zogeheten Noord-Oostkavels, en een permanente hoofdvestiging van Windesheim op de locatie van de Voetnoot, met daartussen de heringerichte Landdrostdreef als stadsstraat als belangrijke verbinding.

Fiets-, voet- en autoverkeer worden gebundeld waardoor vastgoedontwikkeling aan beide zijden van de weg kan komen. De herinrichting van de Landdrostdreef zorgt zo voor één aaneengesloten en samenhangend gebied. De totale ontwikkeling creëert een aantrekkelijke entree voor Almere Centrum aan de oostzijde vanaf de Cinemadreef, een (sociaal)veilige en logische routing voor fiets en voetgangers vanaf de oostzijde naar het station Almere Centrum en een sterke kennis-as, meer diverse woonproducten in het centrum die nog niet ruim voorhanden zijn, en betere verbindingen voor fietsers, voetgangers en inwoners van Almere Centrum.

De nieuwe onderwijshuisvesting van Hogeschool Windesheim op de plek van de Voetnoot wordt zo vormgegeven dat er niet alleen inhoudelijk maar ook fysiek verbinding ontstaat met de campusontwikkeling aan de andere zijde van de Landdrostdreef.

Parkeervoorziening

Verder moet er een parkeervoorziening gerealiseerd worden als onderdeel van de ontwikkeling op het Festivalplein. Dit ter compensatie van het bestaande parkeerterrein Koolzaadveld waar op gebouwd zal worden. De herinrichting tot stadsstraat maakt het ruimtelijk ook mogelijk om op langere termijn de Regisseursgarage en de Metropoolgarage te herontwikkelen tot stadsfuncties georiënteerd op de Landdrostdreef. De nieuwe ‘voorkant’ die gecreëerd wordt met de aanpassing van de dreef, maakt op termijn deze ontwikkeling mogelijk en interessanter voor beleggers en investeerders.

De Landdrostdreef. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto