In de Richthuisstraat mogen de papierbakken mogen niet (zoals hier) op de daarvoor bestemde verzamelplek worden gezet (Foto: Almere DEZE WEEK)
In de Richthuisstraat mogen de papierbakken mogen niet (zoals hier) op de daarvoor bestemde verzamelplek worden gezet (Foto: Almere DEZE WEEK)

Verwarring over aanbieden papierbak Richthuisstraat

Wonen

OOSTVAARDERSBUURT – Bewoners van de Richthuisstraat in de Oostvaardersbuurt weten echt niet meer op welke manier ze hun papierbak moeten aanbieden. De gemeente veroorzaakt grote verwarring omdat er telkens andere eisen worden gesteld.

Net als in de rest van Almere horen volle papiercontainers formeel neergezet te worden op de opstelplaatsen die ook voor gft/restafval en plastic bestemd zijn. Maar de afgelopen jaren kregen de bewoners op gezette tijden een gemeentelijke brief waarin stond dat ze hun papierbak voor het eigen tuinhek moesten neerzetten. Het is echter al een paar keer voorgekomen dat de ophalers van dienst de bewoners vervolgens een rode kaart geven omdat de container niet op de vereiste opstelplaats stond en dus foutief werd aangeboden. Als straf werden de bakken dan niet geleegd. Begin mei werden de bewoners voor de zoveelste keer getrakteerd op een rode kaart omdat de papiercontainer niet bij de verzamelplaats stond. 

Duidelijkheid

De bewoners hebben de gemeente nu schriftelijk gevraagd om definitief duidelijkheid te scheppen. ‘In de afgelopen jaren is ons meermaals verzocht de papiercontainers ook aan te bieden op de vaste opstelplaatsen wat steevast na enkele weken werd teruggedraaid na bezwaar van een bewoner buiten onze straat’, valt in de brief te lezen. De bewoners stellen dat de klagende bewoner goede relaties binnen het stadhuis heeft. ‘Deze bewoner kan anders zijn auto éénmaal minder per maand parkeren op de plek die gereserveerd is voor onze containers tijdens de ophaaldagen.’ De bewoners stellen dat de Richthuisstraat een smalle straat is, met verspringende parkeerplaatsen. ‘Buiten de parkeervakken is het voor de vuilniswagens soms erg moeilijk om door de Richthuisstraat te rijden wat ook resulteert in potentieel gevaarlijke situaties. Zowel voor geparkeerde auto als voor bewoners.’ 

Onderzoek

Volgens een woordvoerder van de gemeente moeten de papiercontainers in de Richthuisstraat inderdaad niet op de aangewezen opstelplaatsen worden neergezet, maar voor het eigen erf worden aangeboden. Daarmee vormt de Richthuisstraat dus een uitzondering in Almere. ‘Wij onderzoeken hoe deze situatie zo is gegroeid’, laat de gemeente weten.
De bewoners zijn niet content met dit antwoord. Door de bakken voor de eigen tuin te zetten ontstaan in de kinderrijke straat gevaarlijke situaties. ‘Ze gaan het onderzoeken. Ja ja...’ reageert een bewoner in de straatapp. ‘Ik zou ze gewoon antwoorden dat wij verwachten dat zo een simpele zaak binnen 14 dagen opgelost is. En stellen dat we in het vervolg gewoon de papiercontainer zullen aanbieden op de opstelplaats. ‘Ik denk ook dat als iedereen in de straat de bak op die plaats (collectief) aan blijft bieden, het snel afgelopen is. Ik wil die boete wel aanvechten.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto