Nieuwbouwwoningen worden schaarser (Foto: Adobe Stock)
Nieuwbouwwoningen worden schaarser (Foto: Adobe Stock) Darryl Brooks

Verkochte nieuwbouwwoningen op niveau 2013

Wonen

ALMERE - Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in Nederland is weggezakt tot het niveau van 2013, toen de woningmarkt op een dieptepunt verkeerde. Dat blijkt uit de monitor koopwoningen van de TU Delft.

In de monitor van drie maanden geleden waren er al zorgen over het inzakken van koop-nieuwbouwwoningen.  Uit de meest recente monitor blijkt de situatie nog meer verslechterd zijn.  Er werden 4500 nieuwbouwwoningen op de markt gezet en 5500 verkocht. Daarmee is de situatie even slecht als in 2013 en de TU Delft verwacht niet dat die situatie snel beter wordt. Het aantal bouwvergunningen ligt de eerste maanden van dit jaar al 15 procent lager dan verleden jaar en door het personeelstekort kan ook niet een extra legertje bouwvakkers worden ingezet. Daarnaast blijft het worstelen met de stikstofregels.

Almere

De situatie is slecht nieuws voor de bouwplannen van minister Hugo de Jonge die de productie juist wil versnellen. Almere (en Flevoland) is daarbij een belangrijke locatie. Via het MRA stelt het Rijk 150 miljoen euro subsidie beschikbaar om de infrastructuur (wegen, energie, water) te leveren. Voor Almere is 16 miljoen gereserveerd.


Uit de krant