Zonneveld (Foto: AdobeStock)
Zonneveld (Foto: AdobeStock) adimas - stock.adobe.com

Vergunning zonneveld Trekweg aangevraagd

Wonen

EILANDENBUURT - Vattenfall heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van het eerste subsidievrije zonneveld van Nederland. Het park moet tussen de A6 en de Eilandenbuurt komtn, direct aan de Trekweg.

De komst van het zonneveld heeft flink wat voeten in de aarde gehad. Omwonenden protesteerden hevig toen bleek dat het veld 40 hectare zou gaan omvatten. Na urenlange vergaderingen in de gemeenteraad werd uiteindelijk gekozen voor een veld van maximaal 20 hectare. Het veld moet een bijdrage leveren om de klimaatdoelstellingen in Almere te halen.
Het Zonneveld heeft een innovatief karakter, laat Annemarie Schouten van het Zweedse bedrijf weten. “Er komt een zonvolgend systeem met dubbelzijdige panelen. Daarmee draaien de panelen met de zon mee en kunnen deze aan beide zijden licht omzetten naar energie. Hierdoor ontvangt de bodem voldoende licht, lucht en water. Dat biedt perspectieven om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te vergroten. Ook wordt 5 hectare van het park ingericht als groenzone.”

Obligatieregeling

Vattenfall heeft afgelopen zomer aan omwonenden gevraagd op welke manier zij financieel voordeel willen hebben met het park. Uit de enquête die door 138 mensen is ingevuld, blijkt dat de voorkeur uitgaat naar een obligatieregeling. Deze regeling wordt eerst aangeboden aan omwonenden en inwoners van de gemeente Almere.

Informatie over het zonnepark is te vinden op de website.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto