De aardbei zoals het werd aangeprezen in de folders. (Foto: aangeleverd)
De aardbei zoals het werd aangeprezen in de folders. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Huurders De Aardbei mogen blijven tot februari

Wonen

STAD CENTRUM – De 82 huurders die wonen in gebouw De Aardbei, tussen de Landdroststraat en Landdrostdreef, mogen daar tot februari blijven wonen. Volgens het contract zouden zij hun woning begin deze maand al hebben moeten verlaten. Partij BIJ1 wil dat de gemeente de huurders gaat beschermen.

Het sociale woonproject De Aardbei startte in september 2018. De 82 huurders kregen een jongerencontract waarmee ze vijf jaar in hun woning mochten blijven wonen. Daarna zou voldoende wachttijd bij Woningnet zijn opgebouwd om een nieuwe huurwoning te betrekken. Die termijn van vijf jaar verstreek begin deze maand en zou tot gevolg hebben dat veel huurders op straat zouden komen te staan.
Door het enorme tekort aan (huur)huizen zijn ze na vijf jaar echter nog altijd nagenoeg kansloos om in aanmerking te komen voor een nieuwe huurwoning. De huurders hebben recentelijk een brief gehad waarin staat dat ze in ieder geval tot 1 februari 2024 in de Aardbei mogen blijven wonen.

BIJ1

De fractie van BIJ1 vraagt zich af in hoeverre de gemeente de huurders kan beschermen en mogelijk de huurovereenkomsten kan bijstellen. In schriftelijke vragen aan het college zegt de partij bovendien te vermoeden dat verhuurder Socion de ooit gemaximaliseerde huurprijzen heeft opgerekt tot de absoluut hoogste huurgrens. De woningen zijn bovendien verhuurd op basis van het WOOW-concept (Wonen, Ontmoeten, Ontspannen en Werken) waar ruimte was voor culturele activiteiten en waar zich ook kleine ondernemers konden vestigen. In de praktijk is daar weinig van terecht gekomen. De fractie van BIJ1 vraagt zich af in hoeverre de gemeente daar de exploitant op kan aanspreken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto