Een impressie van een besloten vergadering (Foto: Bing Image create)
Een impressie van een besloten vergadering (Foto: Bing Image create)

Kloof

Hoeksteen

Alsof ze in een film zat. Zo voelde de mevrouw zich, denk ik, die afgelopen week voor het eerst in de raadzaal mocht spreken. Met als apotheose de ontmoeting met de burgemeester.

Het herinnerde mij aan de kloof tussen politiek en inwoner. Die kloof is niet voor iedereen even groot. De mondige medemens weet de gemeenteraad prima te vinden. Vooral bij ongewenste bouwplannen.

Als er ooit een plan komt voor een flat naast mijn huis, klim ook ik misschien in de pen. Dat kan omdat ik privileges heb. Inspraak is een stuk lastiger voor mensen die de taal niet spreken, het systeem niet kennen, of te druk zijn met simpelweg overleven.

We hebben al een prachtig participatiesysteem. Het heet democratie. Eens in vier jaar stemmen en iemand anders de verantwoordelijk maken voor moeilijke afwegingen. Wat een luxe! Stemmen, ik kan het iedereen aanraden.

Maar ik pleit ook voor een grotere kloof tussen inwoner en politiek. Alle vergaderingen voortaan in beslotenheid. Politici die overleggen in plaats van debatteren voor de bühne. Uitslagen van stemmingen alleen nog op de gemeentewebsite. Geen politici meer op social media. En geen vergaderverslagen met de sappigste quotes meer in deze krant.

Kan ik ook mooi weer films kijken op donderdagavond.

INDIRA DRAIJER

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto