Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Studenten Aeres onderzoeken biodiversiteit Rondje Weerwater

Algemeen

ALMERE – Fietsersbond Almere daagde vijf studenten van Aeres Hogeschool Almere uit om te onderzoeken hoe de fietsroute rond het Weerwater biodiverser en daarmee aantrekkelijker kan worden gemaakt voor fietsers en wandelaars. Studenten Madelon, Joris, Tim, Quintijn en Hugo gingen hiermee aan de slag en zij komen met een aantal aanbevelingen.

De studenten van de opleiding Toegepaste Biologie willen de biodiversiteit langs de fietsroute verhogen. “Met biodiversiteit wordt het aantal soorten planten en dieren dat voorkomt in het groen langs de route bedoeld. Van de vogels in de tuin tot de grassprieten tussen de tegels”, vertellen zij. “Hoe meer soorten, hoe hoger de biodiversiteit. Mens en dier profiteren van een aantrekkelijke en biodiverse omgeving. Die biodiversiteit maakt de route bovendien aantrekkelijker en draagt bij aan de natuurbeleving van de fietsers en wandelaars.”

Adviezen

De studenten adviseren in een rapport onder andere om insectvriendelijk beheer toe te passen, bloemstroken aan te leggen, drijvende vooroevers met groen aan te brengen aan de Esplanade, in het Lumièrepark nestkasten voor vogels en vleermuizen te plaatsen, vogelbosjes rond bomen te plaatsen, meer rietstroken aan te brengen en een rietveld aan te leggen in het Weerwater voor de blauwborst. De studenten adviseren ook om anders te maaien. “Door de maaimachine wat hoger in te stellen en stukken over te slaan kunnen er bloemen opkomen waar insecten stuifmeel en nectar kunnen verzamelen, dat wordt sinus-maaien genoemd.”

Verrassend

Edgar Smeets van Fietsersbond Almere: “Wij hebben deze opdracht uitgezet bij Aeres Hogeschool Almere en ik vind het heel verrassend om te zien hoe studenten hiernaar kijken. Hopelijk landt het onderzoek op een plek bij de gemeente en wordt er echt iets mee gedaan.”

De studenten gaan hun adviezen presenteren in een online meeting. Belangstellenden kunnen zich opgeven om mee te luisteren. Mail voor meer informatie over de online meeting naar Madelon Richmond via 3027984@aeres.nl. Het volledige adviesrapport is hier te downloaden.

Studenten Madelon, Joris, Tim, Quintijn en Hugo hebben in opdracht van de Fietsersbond onderzocht hoe het Rondje Weerwater aantrekkelijker kan worden. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto