Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Boek over de allereerste Almeerder: Wim Leeman

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Welke stad kan zeggen ‘wij hebben de eerste inwoner in ons midden?’ Jak Boumans schreef er een boek over: ‘de allereerste Almeerder, Wim Leeman’(91). Die was ook nog eens de eerste agent van de stad. En Leeman woont (weer) in Almere.

In de theaterzaal van de nieuwebibliotheek ontving Ellis Kreuwels, de stadsarchivaris, afgelopen woensdag het eerste exemplaar van het boek. Leeman kwam bij de presentatie uitgebreid aan het woord over zijn belevenissen in het Bivak van 45 jaar geleden, het eerste ‘snelle wijkje’ van Almere. Op 1 december 1975 ontving Leemans als eerste een sleutel van een stacaravan, maar toen was hij al twee jaar rayoncommandant van de Zuidelijke IJsselmeerpolders, werkend vanuit Lelystad.

Historische uitgave

Het rijk geïllustreerde boek van Boumans beschrijft het levensverhaal van Wim Leeman. Maar het is meer. Het schetst ook de ontstaansgeschiedenis van Almere waarmee het een historische uitgave is die recht doet aan het geschiedenis van de stad: het is een bouwsteen voor het historisch besef van de huidige inwoners.

Boumans maakt gebruik van de anekdotes van Leeman. Die wil er op het podium van de theaterzaal wel een paar vertellen: “De jeugd had op een gegeven moment een keet als thuishonk. Ik ging daar naar binnen en toen riep een jongen ‘wat moet die smeris hier?’ Toen zei een andere knaap: ‘Dat is geen smeris, dat is Leeman.’

Zo stond ik er in de beginperiode in. Er mocht best veel, maar ik had toch ook mijn grenzen.” In het boek tekent de schrijver een uitspraak van Leeman uit de eerste jaren op: ‘Ondanks alle nukken die Almere ons nog ongetwijfeld zal bieden, heb ik er echt zin in om hier in dit modderbad te gaan pionieren’. “Ik had het inderdaad naar mijn zin in het Bivak”, vertelt hij nu. “Het was echt luxe in de stacaravan. We hadden zelfs een ligbad.”

Humanitas

Het boek ‘De allereerste Almeerder’ is een levensboekproductie van Humanitas Almere. Schrijver Boumans nam tien interviews op met Leeman. Daarbij putte hij uit tal van archieven en oude kranten. “Ik heb ook dankbaar gebruik gemaakt van de archiefmappen van Wim zelf”, zegt de schrijver. “Ik heb alles gedigitaliseerd en dat materiaal draag ik over aan het stadsarchief.”

De Allereerste Almeerder: Wim Leeman

Schrijver: Jak Boumans

Een uitgave van Humanitas Almere

Binnenkort als e-book te downloaden via de site van het Stadsarchief

Schrijver Jak Boumans (l), stadsarchivaris Ellis Kreuwels en de eerste inwoner Wim Leeman. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto