Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nationale Viering van de Bevrijding in Almere

Algemeen

ALMERE - De Nationale Viering van de Bevrijding vindt op 5 mei plaats op de Esplanade in Almere. Als gastheer organiseert de provincie Flevoland dit jaar samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en het Bevrijdingsfestival Flevoland een groots vredefeest voor haar inwoners.


Donderdag onthulden directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Jan van Kooten, commissaris van de Koning Leen Verbeek, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet, burgemeester van Almere Franc Weerwind en voorzitter van het Bevrijdingsfestival Flevoland Peter de Vreede het metershoge geveldoek aan het theater Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) ter aankondiging van dit nationale evenement.

Parade van de Vrijheid

De dag begint met een speciaal programma in theater KAF. In aanwezigheid van onder andere minister-president Mark Rutte en zo’n 250 andere genodigden wordt stilgestaan bij het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’. Met een Flevolandse ‘Parade van de Vrijheid’ worden belevingen, ervaringen en inzichten gedeeld. Onder andere het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, theatergezelschap BonteHond met voorstelling VOLGENS MIJ, exposities en lezingen. Bekende bijdragen zijn de 5 mei-lezing van Rosanne Hertzberger en de 5 mei-kinderlezing. Dit programma wordt via de NOS uitgezonden op 5 mei om 18.10 uur op NPO 1. Omroep Flevoland zendt ook een samenvatting van de Parade en de gehele feestdag uit.
Bevrijdingsvuur en festival

Flevolandse renners brengen in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Flevoland. Deze vlam neemt minister-president Mark Rutte rond 13.00 uur aan om vervolgens het bevrijdingsvuur op de Esplanade te ontsteken. Dit staat symbool voor de start van alle bevrijdingsfestivals in Nederland. Na de openingsact in Almere door Ali B en Friends is er muziek op de verschillende podia, met een heel diverse line-up. Daarnaast zijn er activiteiten in het centrum van Almere, zoals vrijheidscolleges, een presentatie over berging van oorlogswrak Short Stirling, een date met een veteraan en de human library. Het programma staat online op www.bevrijdingsfestivalflevoland.nl.
Ook organiseren de lokale 4 en 5 mei comités diverse activiteiten in de Flevolandse gemeenten, waaronder de Vrijheidsmaaltijden. Aan tafel gaan inwoners dan in gesprek over het thema ‘In vrijheid kiezen’.
Meer informatie: www.flevoland.nl/bevrijdingsdag

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto