(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Bevrijdingsfestival onder druk door stijgende kosten

Algemeen

ALMERE- Op 5 mei barst het Bevrijdingsfestival weer los. Naast optredens van vele artiesten, waaronder  Flemming, Bizzey en Douwe Bob, is er ook weer een inhoudelijk programma. “Het gaat niet alleen om het feestje, maar ook om het gedachtengoed. Samen stilstaan bij wat Vrijheid betekent en hoe we daar met elkaar aan kunnen werken”, benadrukken Guany Wassenaar en Paul van Sprundel van de stichting  Bevrijdingsfestival Flevoland.

Het festival is dit jaar weer gratis toegankelijk, ondanks de gestegen kosten. “Dat is financieel gezien een behoorlijke uitdaging”, verklaart bestuursvoorzitter Paul van Sprundel. Vanuit het Rijk is dit jaar wel een miljoen euro beschikbaar gesteld om de Bevrijdingsfestivals in ons land te ondersteunen. “Wij hebben daarvan ruim 57.000 euro gekregen. Dat is natuurlijk veel geld, maar dit bedrag is alleen al nodig om alle artiesten te kunnen betalen. Mensen realiseren zich niet altijd hoeveel er komt kijken bij de organisatie van zo’n groot festival. Het totale prijskaartje dat daar aan hangt is zo’n 350.000 euro.” 

Op zoek naar hoofdsponsor

De organisatie is daarom op zoek naar nieuwe sponsors. “Eén grote hoofdsponsor zou vooral erg fijn zijn. We zoeken een bedrijf of organisatie die zich oprecht verbonden voelt met het thema van Vrijheid”, aldus Van Sprundel. Daarnaast hoopt de stichting op structurele steun vanuit het Rijk.

Verbinding creëren

Entreegeld vragen wil de organisatie in elk geval niet. “We willen het festival voor iedereen toegankelijk houden, om zoveel mogelijk verbinding te creëren tussen jong en oud en verschillende bevolkingsgroepen. Dat is in deze tijden van onrust in de wereld juist zo hard nodig”, stelt Wassenaar. “We trekken het ook breder dan de bevrijding op 5 mei 1945. Zo betrekken we bijvoorbeeld ook de Almeerse organisatoren van Keti Koti en de Indiëherdenking bij het festival en zo zijn er in de provincie meer organisaties waarmee we samenwerking willen zoeken.” Hiertoe is ook de nieuwe website www.herdenkeninflevoland.nl in het leven geroepen. “Het festival is bedoeld om samen stil te staan bij vrijheid in de breedste zin van het woord. Vrij van oorlog, vrij van beperkende maatregelen, maar ook de vrijheid om te zijn wie je bent bijvoorbeeld.”

Vrijheidscolleges en speeddaten

Naast het artiestenprogramma is er op 5 mei ook een inhoudelijk programma. “Zo organiseren we in een tent op de Esplanade Vrijheidscolleges en speeddates met oude én jonge oorlogsveteranen. Op een gegeven moment zijn de mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt niet meer onder ons, maar het blijft belangrijk om verhalen te delen en te herdenken”, benadrukt Wassenaar. 

Regionaal talent

Om 11.45 uur start het programma in de tent met een besloten Vrijheidscollege door Raoul Heertje, gevolgd door het serveren van de Vrijheidssoep. Die wordt dit jaar gekookt door chef en tv-kok Nick Toet. Aansluitend presenteert podium De Meester in de tent een programma met regionaal talent op het Young Movement podium. “Verder hebben we dit jaar de Songs for Freedom Contest regionaal uitgerold. De winnaar mag straks optreden op het hoofdpodium van het festival. Zo hebben we naast vele grote namen ook regionaal talent dat we een podium bieden. We hebben al met al weer een mooi, divers programma samengesteld en we zijn heel trots dat we dit alweer voor de 31e keer mogen doen. Samen met het projectteam, bestuursleden Vincent de Lau en Joris Geerdes, festivaldirecteur Barry Bouquet en vele tientallen fantastische vrijwilligers, want zonder hen zou het festival niet mogelijk zou zijn.” 

Zie het volledige programma op www.5mei.nu

Vrijheidscollege Raoul Heertje
Ook dit jaar wordt er voorafgaand aan het Bevrijdingsfestival op de Esplanade, een besloten Vrijheidscollege gegeven. Dit jaar verzorgd door Raoul Heertje. Hij gaat in op de vraag hoe we op deze planeet goed met elkaar kunnen samenleven zonder blind of doof te zijn voor de pijn van een ander en contact juist als een manier te gebruiken om elkaar te begrijpen. Aansluitend kun je genieten van de vrijheidssoep, verzorgd door chef-kok Sharon de Miranda.
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor dit Vrijheidscollege. Meld je aan via info@5mei.nu. Je krijgt bevestiging via mail als je er nog bij kan.
Locatie: Esplanade
Aanvang: 11.45 uur, inloop vanaf 11.30 uur.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto