Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Herdenkingsplek voor ‘peetvaders’ Almere onthuld

Algemeen

CIRKELBOS – Burgemeester Franc Weerwind en wethouder Frits Huis openden zaterdag 23 september het landschapskunstwerk ‘Almere Boven’. Deze dertig meter hoge berg is het sluitstuk van het Museumbos - het hoogtepunt. Dit is een permanent monument voor de ‘Peetvaders van Almere’: medewerkers van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) en het Projektburo Almere, de bedenkers en ontwerpers van deze stad.


Boven op het monument is een kunstwerk geplaatst, ontworpen door de kunstenaars Gijs Frieling (gedenkteken) en Sajoscha Talirz (monumentale banken). Een spiraalvormig pad leidt naar dit kunstwerk en naar de top van de berg. Voorzitter van Stichting Bosland, Jan de Vletter: “De beklimming biedt Almeerders en overige bezoekers een bijzondere ervaring in het samengaan van cultuur en natuur. Boven aangekomen ervaart men de kunstwerken, het omringende bos én een unieke uitkijk over de stad.”

Museumbos in aanbouw


Sinds 2002 is door de Stichting Bosland in het Cirkelbos in Almere Haven gewerkt aan de realisatie van het Museumbos. Het Museumbos bestaat uit zeven boskamers met ieder een oppervlakte van een hectare. Ze vormen als het ware de natuurlijke zalen van een museum. Elk perceel is door steeds andere ontwerpers en kunstenaars vormgegeven en vertelt een eigen verhaal over tijd, groeiprocessen en beleving van het bos. Ze dagen de bezoeker uit zich te verhouden tot de stad waar hij vandaan komt en de symbiose tussen cultuur en natuur te onderzoeken. De plannen ervoor zijn ontwikkeld in overleg met de eigenaar en beheerder van de het gebied, Staatsbosbeheer en de Grondbank Nederland.
Almere Boven is te vinden op de hoek Meesweg/Merelweg in Almere Haven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto