Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Provinciale GroenLinks wil geld voor Flevolandse natuur

Algemeen

ALMERE – Als per 1 januari 2017 de vergoeding voor de beheerskosten van natuur en landschap voor sommige gebieden in Flevoland stopt krijg je ‘ontoegankelijke natuur, afgebroken takken op wegen, onnodige overlast voor aangrenzende agrarische bedrijven en een verslechterde waterhuishouding’, zo verwacht GroenLinks. De provinciale fractie wil dat de provincie geld beschikbaar blijft stellen voor het beheer van alle natuur en landschap in Flevoland.

“Flevoland heeft mooie natuur en een bijzonder landschap”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Simon Miske. “Om hier als Flevolanders van te kunnen blijven genieten is goed onderhoud noodzakelijk, nu en in de toekomst.”

Vanaf 1 januari 2017 stopt de financiering door Provincie Flevoland van het beheer van natuur en landschap buiten het Natuurnetwerk Nederland (voorheen Ecologische Hoofdstructuur). Het gaat om ongeveer 4.500 hectare. In andere provincies speelt dit probleem niet omdat zij de financiering continueren.

Verrommeling

“Als er geen geld  is voor het beheer zal de natuur en landschapselementen verrommelen. Dit kan zorgen voor afbrekende takken, wat gevaarlijk is voor wandelaars maar ook voor de verkeersveiligheid op wegen. Agrarische bedrijven krijgen meer last van schaduw en onkruidzaden. Maar ook de schouw door het Waterschap van tochten komt in het geding”, aldus Miske.

Samen met de SGP dient de partij een motie in om aan te geven dat er een structurele en gedragen oplossing komt voor het onderhoud van natuur en landschap. Volgens GroenLinks is er jaarlijks naar schatting 400.000 euro nodig als 75 procent van de beheerkosten worden vergoed.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto