Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Geen leerlingenvervoer buiten normale schooltijden

Algemeen

ALMERE – Vanwege het uitzonderlijk warme weer vorige week had een aantal Almeerse scholen een tropenrooster ingevoerd. De leerlingen konden dan eerder naar huis om van de hoogzomerse temperaturen te genieten. Leuk natuurlijk, maar lastig voor de kinderen die voor hun vervoer afhankelijk zijn van leerlingenvervoer dat door de gemeente georganiseerd is.


“Vanwege het mooie weer mocht mijn zoon Jöran dinsdag en donderdag om 12.00 uur naar huis, in plaats van om 15.00 uur. Maar vervoerservice Van Driel zegt niks aan de ophaaltijden te mogen veranderen zonder opdracht van de gemeente. De gemeente zegt geen uitzonderingen te maken in ophaaltijden wegens mooi weer. Dus moet ik zelf maar zorgen dat Jöran naar de opvang vervoerd wordt”, zegt vader Richard van Schayk. Zijn zoon zit in groep 6 van het Nautilus College. “Omdat mijn zoon autistisch is heeft hij individueel vervoer nodig. De taxi die hem elke dag naar school haalt en naar de opvang brengt is speciaal voor hem. Dat er vlak voor zo’n dag dat er op school een tropenrooster wordt ingesteld niks bekend is over zijn vervoer, door wie of wanneer hij opgehaald wordt, is moeilijk voor een autist. Dat maakt hem gespannen. Op school is hij onrustiger, sneller geïrriteerd en krijgt opvliegers. De gemeente heeft een zorgplicht, maar doet niks. Nu kon ik gelukkig bij mijn werk voor elkaar krijgen dat ik een paar uur kon opnemen om hem tussendoor naar de opvang te brengen.”
In het geval van vakanties en studiedagen houdt de vervoerder wél rekening met afwijkende tijden. “Dat is ver van tevoren aangemeld. Maar bij een tropenrooster niet. Dan zijn kinderen met ‘een rugzakje’ aan hun lot overgelaten.”

Vooraf gepland

Vervoerservice Van Driel is sinds 1 augustus dit jaar de vervoerder van leerlingen die niet zelfstandig naar school en huis kunnen. Volgens Van Driel moet het vervoer voldoen aan eisen die vastgesteld zijn in een contract tussen de vervoerder en de gemeente. “Dat is vooraf gepland vervoer, gericht op schooltijden”, zegt Van Driel-directeur Operations de heer Van den Beucken. “Is een kind twee uur eerder uit, dan valt eerder halen niet onder dit contract. Het is logistiek en kostentechnisch lastig te organiseren. Bij de start van een schooljaar nemen we contact op met alle scholen en bespreken we het rooster. Is half negen beginnen structureel, dan maken wij daar een planning op. Een tropenrooster is daarin logistiek niet te beheersen.”
Niet buiten schooltijden

Volgens gemeentewoordvoerder Paul Andriessen verzorgt Van Driel het leerlingenvervoer volgens contract. “De gemeente is daarom niet in staat om het leerlingenvervoer in te zetten op andere tijdstippen dan de afgesproken schooltijden. Dit heeft alles te maken met het vooraf plannen en organiseren van alle routes die volgens een vast schema gereden moeten worden. Voor verschillende routes worden ook verschillende chauffeurs ingezet. De bedrijfsvoering van de vervoerder is afgestemd op deze planning. In veel gevallen bestaan de routes uit groepjes leerlingen die vaak naar verschillende scholen worden vervoerd. Afwijken van de geplande routes heeft tot gevolg dat er extra taxibussen moeten worden ingezet. Dit betekent: extra kosten die buiten de gemeentelijke contracten vallen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto