Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Groen Links wil status Nationaal Park voor Oostvaardersplassen

Algemeen

ALMERE – De Oostvaardersplassen verdient, volgens Groen Links, de status van een Nationaal Park. De GroenLinks Statenfractie gaat daarom een initiatiefvoorstel indienen om dit unieke natuurgebied deze status toe te kennen. “Dit geeft een enorme impuls aan de recreatie en toerisme, natuurbeleving en is goed voor de economische ontwikkeling van Flevoland”, aldus Simon Miske, fractievoorzitter GroenLinks Flevoland.


Groen Links vindt het vreemd dat de Oostvaardersplassen de status van Nationaal Park nog niet heeft. “De grote belangstelling voor de film ‘De Nieuwe Wildernis’ laat zien dat het gebied de mensen erg aanspreekt en het onderstreept dat het gebied de status van Nationaal Park verdient”, aldus Miske.
Oostvaardersplassen is een jong natuurgebied van 5600 hectare, ingeklemd tussen Almere en Lelystad. Het gebied was oorspronkelijk bedoeld als industrieterrein en kassengebied maar heeft zich spontaan ontwikkeld tot een moeras en overwintergebied voor vogels van internationaal belang. Zelfs de zeearend, de ‘vliegende deur’ die sinds de middeleeuwen niet meer in ons land nestelde, broedt sinds een paar jaar weer in de Oostvaardersplassen. Naast een moerasgebied bestaat er een droog gedeelte van 2000 ha waar grote grazers zoals edelherten, heckrunderen en konikspaarden leven.
Als Nationaal Park krijgt de Oostvaardersplassen meer nationale en internationale uitstraling. “Daar kunnen Almere en Lelystad ook van profiteren. Het gebied heeft veel potentie voor natuurgerichte recreatie. Het creëert goede kansen voor de Flevolandse recreatieve en toeristische sector en levert banen op. Die synergie is goed voor de economische ontwikkeling van Flevoland. Andersom is de natuur ook gediend met een goede beleefbaarheid. Hoe meer en hoe directer mensen natuur kunnen ervaren, hoe groter hun verbinding met de natuur wordt.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto