Het weer DEZE WEEKGeleidelijk meer wolken en later regenkans

Algemeen

ALMERE - De afgelopen maand september is qua temperatuurbeeld normaal verlopen, maar het was een te natte maand met op veel plaatsen veel meer dan honderd millimeter neerslag. Debet aan die neerslagrijke maand was zoals zo vaak het relatief warme water van vooral de Noordzee.


De flinke warmtecapaciteit van de Noordzee (ook IJsselmeer) veroorzaakte de soms talrijke buien toen de koude lucht vooral hogerop in de atmosfeer een lang traject over dat water moest afleggen.
De afgelopen weken is het weer droogte wat de klok slaat en tot het einde van deze week blijft dat zo. Hogedrukgebieden blijven nog volop manifest richting Zuid-Scandinavië en de Baltische Staten.
Een stroperig lagedrukgebied benoordwesten Spanje kruipt nu wel iets op richting Zuidwest-Engeland en de bijbehorende neerslaghaarden komen bijna vanzelfsprekend ook mee naar het noorden.
Later op donderdag en/of vrijdag bereikt een eerste regenzone onze contreien. Tegelijkertijd wordt voor de storing uit met een meer zuidelijke wind vrij warme lucht meegenomen vanuit Frankrijk.
Met wat geluk kan het kwik dan nog even oplopen tot rond 20 graden. Dat is in ieder geval meer dan de afgelopen dagen toen de soms strakke oostenwind het zelfs wat schraal deed aanvoelen.
In het weekend herstelt het weer zich alweer door toedoen van een nieuw hogedrukgebied vanuit het zuidwesten. De wind wordt zuidwest of west en met 16 graden en wat zon is het weer prima toeven.
Nog steeds is een overgang naar een ruig en herfstachtig weerbeeld niet voor de hand liggend. Ook volgende week blijven de hogedrukgebieden vooralsnog gedeeltelijk weersbepalend in Almere.
Rond half oktober 2003 en in 1975 (13 oktober) viel trouwens de eerste sneeuw in Nederland.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 6, max. 16, wind ozo. 4-5, neerslag 5% en zon 80%
Donderdag min. 7, max. 15, wind ozo. 5, neerslag 35% en zon 70%
Vrijdag min. 12, max. 19, wind zzw. 3-4, neerslag 85% en zon 25%
Zaterdag min. 13, max. 17, wind wzw. 3-4, neerslag 45% en zon 45%
Zondag min. 13, max. 17, wind wzw. 4, neerslag 25% en zon 60%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto