Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Floriade wordt blijvende stadswijk

Algemeen

ALMERE – Almere wil de Floriade 2022 binnenhalen door de komende tien jaar te bouwen aan een prototype Green City. De plannen werden dinsdag 3 juli in Schouwburg Almere overhandigd aan de Nederlandse Tuinbouw Raad (NTR). De NTR organiseert de Floriade en heeft zelf ook baat bij dit concept.


De plannen zijn uitgewerkt in een ‘bidbook’ dat de jury uiteindelijk moet overtuigen. Uit de plannen in dit bidbook blijkt dat de het speerpunt van de NTR, Growing Green, wordt gecombineerd met de wens van Almere om de groei van de stad te laten samengaan met een verhoging van de kwaliteit van haar stadsbewoners.
Almere denkt met het plan, bedacht door Winy Maas, een serieuze kans te maken ten opzichte van concurrerende steden. Niet alleen ligt de stad centraal in het land, maar het Floriade-terrein komt langs het Weerwater, direct bij de A6 die tegen die tijd verdubbeld zal zijn. Het gaat dus niet om een tijdelijke invulling van het terrein. Het wordt een nieuwe stadswijk onder de naam Almere Floriade: een park van cultuur en ontspanning, vergelijkbaar met het Biënnalepark in Venetië, of het Tivolipark in Kopenhagen.

Prototype Green City

Almere Floriade moet fungeren als het prototype van een ‘Green City’, waarbij oplossingen worden bedacht voor eigentijdse problemen. Groen (natuur) en Rood (bouw) zijn in harmonie en de wijk wordt een plek die voedsel en energie produceert en water zuivert.
De realisatie van Almere Floriade kan de komende tien jaar, dus al voorafgaand aan de daadwerkelijke Floriade, sámen met de NTR worden opgepakt. Zowel Almere als de NTR hebben baat bij zo’n ideale Green City, dat zal fungeren als (inter)nationale inspiratiebron. Als Almere de Floriade krijgt toegewezen zullen de eerste tekenen daarvan al snel zichtbaar zijn. Omdat het terrein deel uitmaakt van het Gebiedsontwikkelingsplan Almere Centrum-Weerwater betaalt het Rijk mee aan de infrastructuur. De investeringen die de gemeente en de provincie gaan doen, zijn volgens plannenmaker Winy Maas diepte-investeringen die een blijvende waarde hebben.
10 miljoen

In het bidbook staat dat zowel de gemeente Almere als de provincie Flevoland beide 10 miljoen euro bijdragen in de ontwikkeling van de Floriade. Daarnaast participeren Amvest en Ymere risicodragend in de gebiedsontwikkeling en hebben ook andere partijen hun medewerking aangeboden. Dat zijn onder meer Staatsbosbeheer, het Nationaal Groenfonds, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen als de WUR, TU Twente, Nyenrode en de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) Almere.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto