Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almeerder Carol Limonard presenteert boek over depressie“Therapie heeft me geholpen positief te denken”

Algemeen

MUZIEKWIJK – Hond Tess uitlaten, boodschappen doen en andere dagelijkse dingen kon Almeerder Carol Limonard niet meer doen toen hij een depressie had. Het begon voorzichtig maar werd van kwaad tot erger, tot hij driekwart jaar lang niks meer kon doen. Nu, drie jaar en veel medicijnen en therapieën later, wil hij anderen behoeden voor deze ziekte. Zaterdag 17 december presenteert hij in bibliotheek Stad zijn fotoboek ‘En wie doet Tess? Snapshots van een depressie’.


“Het boek is voor mensen die zich slecht bewust zijn van de kans die ze hebben op een depressie”, vertelt Carol Limonard. “Volgens de statistieken wordt één op de vijf mensen tijdens zijn of haar leven depressief. Eén op de vijftien mensen is nu depressief, en iedere keer dat een depressie terugkomt is het erger.” Het boek is een bundeling van foto’s en teksten die Limonard gebruikt tijdens gastlessen die hij geeft op middelbare, hogescholen en universiteiten over angst en depressie. “Ik merkte dat de studenten geïnteresseerd raakten als ik foto’s liet zien om mijn verhaal te ondersteunen. De foto’s die ik liet zien werden een structuur om te vertellen over mijn depressie.”

Zwaar depressief

Limonard kwam bij psychiatrisch centrum De Meregaard terecht. “Daar constateerden ze binnen tien minuten wat ik had: een ‘ernstige depressie die gepaard gaat met een angststoornis’. Ik kreeg medicijnen en had één keer per week een gesprek met een psychiater. Daarna begon het onderzoek, waaruit bleek dat ik slecht in contact stond met mijn gevoelens. Therapie heeft me geholpen positief te denken en uiteindelijk over de depressie heen te komen.”
Carol Limonard hoopt dat mensen door het boek symptomen van depressie herkennen en er iets aan doen. “Ik ben nu 58 jaar en ben, als ik terugkijk, in mijn leven waarschijnlijk al zes of zeven keer eerder depressief geweest. Ik hoop dat anderen niet net als ik een half leven nodig hebben om dat te onderkennen. Het is zo jammer als je ermee doorloopt terwijl het goed behandelbaar is.”
Zaterdag 17 december om 13.00 uur wordt het boek gepresenteerd in het Nieuwscafé op de tweede verdieping van de bibliotheek in Stad. Connie Franssen praat de middag aan elkaar.
Toegang is gratis. Het boek is tot en met 17 december nog te bestellen voor de introductieprijs van 7,50 euro via www.tobivroegh.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto