Emia, Jane en Cloe ziten klaar voor de breukenles. (Foto: Allmere DEZE WEEK)
Emia, Jane en Cloe ziten klaar voor de breukenles. (Foto: Allmere DEZE WEEK)

Zomerschool is geweldige steun in de rug

Algemeen

‘Naar school gaan  is gewoon leuk’

Zomerschool is geweldige steun in de rug

Door Robert Mienstra

ALMERE – De zomerschool is in Almere vorige week begonnen. Op drie locaties – De Compositie, het Avontuur en Sterrenschool De Ruimte – krijgen 540 basisschoolleerlingen twee weken in de zomervakantie les.

Bij de zomerschool staan rekenen en taal centraal. “We doen dat niet uit boekjes, maar actief en betekenisvol rond het thema ‘Op ontdekking door Almere/architectuur’, vertelt zomerschool directeur Michiel Gerritsen. “Daarbij is een ander belangrijk doel om de kinderen te laten ervaren dat naar school gaan ook leuk is. In deze twee weken werken we aan het zelfvertrouwen van de leerlingen zodat ze na de zomervakantie vol goede moed aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen.”

Steuntje

De leerlingen die op de zomerschool zitten zijn door de basisscholen zelf aangemeld. “Het gaat dan om kinderen die nog een steuntje in de rug nodig hebben. Hier ontdekken ze dat ze echt niet de enigen in de klas zijn die moeite hebben met bijvoorbeeld breuken”, vertelt Gerritsen. “Over breuken gesproken, we leren de kinderen daarmee rekenen met onder meer pannenkoeken. We hebben van een bedrijf 1000 pannenkoeken gekregen die we voor die les gebruiken. Een echte doe-les die ook nog eens smakelijk is. Breuken zijn gewoon leuk, ontdekken de leerlingen zo.”

Fietstochtjes

Het thema ‘Op ontdekking door Almere/architectuur’ krijgt onder meer vorm met fietstochtjes door de stad onder leiding van Mario Kramer van de fietsersbond. “Hij neem de kinderen mee naar architectonische hoogstandjes van de stad en vertelt daarover. Verder leren de kinderen alles over het ontstaan van Almere”, zegt Gerritsen. “De tekenles is daarbij het tekenen van een skyline in de wijk. Verder werkt stadgids Marie-Josée Röselaers mee. Die heeft natuurlijk geweldige verhalen over de stad.”
Bewegen wordt niet vergeten op de zomerschool. Drie keer per week krijgen de leerlingen gym. En daarnaast is er kunstonderwijs van de stichting Kunst Is Dichterbij dan je Denkt. “Ja, we mogen de deur weer uit”, zegt Gerritsen, “dat was vorig jaar wel anders.”

Leraren

Last van het lerarentekort heeft Gerritsen niet. “Er zijn zoveel docenten die met veel plezier hier willen werken. We hebben leraren van alle schoolbesturen, Leraren in Opleiding, studenten van Windesheim en onderwijsassistenten. Die werken hier puur vanuit hun idealisme. En natuurlijk krijgen ze betaald. Het is gewoon werken, maar dan in hun zomervakantie.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto