(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock) Seventyfour - stock.adobe.com

Almere mist 24-uurs spoedpost voor zieke dieren

Algemeen

ALMERE – Er zijn te weinig dierenartsen in Almere om een spoeddienst in de late avond en nacht te kunnen draaien. Wie tussen 20.00 uur en 8.00 uur met spoed een dierenarts nodig heeft, wordt doorverwezen naar plaatsen als Amsterdam, Nieuwegein of Zwanenburg. De Partij voor de Dieren vindt dat dit anders moet en pleit voor een 24-uurs spoedkliniek in Almere.

Door Petra Onderwater

Een schrijnend verhaal op Facebook maakte afgelopen week het gemis van een spoedpost weer eens pijnlijk duidelijk. Yvonne ter Horst uit Almere Haven schreef over het overlijden van hun Franse Bul Noa na een heftige epileptische aanval waar hij niet meer uit kwam. “Vanaf 23.00 uur in de avond heeft mijn zoon met zijn hond op de grond gelegen om het beestje te proberen te kalmeren. Geen één dierenarts in heel Almere was te bereiken”, aldus de Almeerse. Na veel telefoontjes konden ze alleen terecht in Zwanenburg, maar het dier had inmiddels 42 graden koorts en hulp mocht uiteindelijk niet meer baten. “Het is toch schandalig dat je nergens terecht kan. Laten we ons samen sterk maken, daar hebben onze dieren recht op”, roept Ter Horst op. In de reacties onder haar bericht krijgt zij veel bijval, steunbetuigingen en zijn vergelijkbare verhalen te lezen.

Verdrietige verhalen

De Partij voor de Dieren in Almere heeft er het afgelopen jaar ook vele meldingen en verdrietige verhalen over binnengekregen. “Dit kan en moet anders”, stelt raadslid Marjolijn Veenstra. “Voor een stad als Almere zou een spoedkliniek met 24-uurs zorg een uitkomst zijn. Daar is namelijk ook alle apparatuur aanwezig.” Veenstra zegt te willen uitzoeken hoe zo’n spoedkliniek in Almere gerealiseerd zou kunnen worden. “We gaan het onderwerp in elk geval aankaarten bij de bespreking van de Dierenwelzijnsnota eind deze maand.”

Groot tekort aan dierenartsen

Een belrondje langs meerdere dierenartsen in Almere maakt duidelijk dat zij het belang van een spoeddienst na 20.00 uur onderschrijven, maar dat de hoge werkdruk dit niet mogelijk maakt. Begin vorig jaar zijn de samenwerkende dierenartsen noodgedwongen gestopt met de spoeddienst na 20.00 uur, vanwege een tekort aan dierenartsen. In het weekend zijn zij tussen 8.00 en 20.00 uur nog wel bereikbaar voor spoedgevallen.

“Het is beslist geen onwil, maar wij hebben in onze praktijk bijvoorbeeld slechts één dierenarts die al minstens 50 uur per week werkt. Het is ons eerder niet gelukt een vacature voor een tweede dierenarts ingevuld te krijgen”, vertelt een medewerkster van Dierenkliniek Filmwijk. “Er zijn gewoon te weinig dierenartsen. Het is een groot landelijk probleem, dat moeilijk is op te lossen.”

Beetje begrip

De dierenartsen hopen op een beetje begrip bij de mensen. “We doen echt alles wat in onze macht ligt”, benadrukt dierenarts Karin Zweers. “Ook de mogelijkheid van een spoedkliniek hebben we zelf onderzocht, maar het probleem zit hem in het personeel. We hebben te maken met dierenartsen die met pensioen gaan en met dierenartsen die binnen vijf jaar na hun afstuderen alweer stoppen vanwege de hoge werkdruk. Bovendien hebben meer mensen in het afgelopen coronajaar een huisdier genomen, waardoor dierenartsen het nog drukker krijgen.”

Lobby 

Ook IVC Evidensia, een grote dierenartsengroep met vijf praktijken in Almere, voelt het tekort aan dierenartsen. “Wij zijn bezig met een lobby richting de overheid om dierenartsassistenten de bevoegdheid te geven meer taken over te nemen van de dierenartsen. Zo ontstaat er iets meer ruimte bij dierenartsen”, vertelt een woordvoerder. “Want als de werkdruk zo hoog blijft, is het lastig om mensen enthousiast te maken en te houden voor dit mooie vak.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto