(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Wie een ziekenhuis bezoekt heeft wel iets anders aan zijn hoofd dan de parkeermeter’

Algemeen

STAD – Wanneer een bezoek aan het Flevoziekenhuis langer duurt dan verwacht, kan dit een fikse parkeerboete tot gevolg hebben. Dat heeft ook de Almeerse Linda Janszen op pijnlijke wijze ondervonden. “Mijn partner was op 9 augustus opgenomen op de Spoedeisende Hulp. Na urenlang onderzoek en diverse scans bleek zij uitgezaaide kanker te hebben. Toen ik na dit vreselijke nieuws helemaal verdoofd terugkwam bij mijn auto, trof ik ook nog eens een parkeerboete aan”, vertelt zij. “Die kreeg ik vervolgens op de dag van haar uitvaart binnen.”

De parkeerterreinen rondom het Flevoziekenhuis zijn eigendom van de gemeente Almere. Die heeft begin dit jaar de slagbomen bij het Hennepveld en het Hospitaalterrein (het niet-overdekte deel van de Hospitaalgarage) weggehaald. Dat betekent dat nu vooraf een kaartje voor een bepaalde tijd moet worden gekocht, of een parkeerapp gebruikt kan worden. “Zoals iedereen weet is nooit duidelijk hoe lang je in het ziekenhuis bent, dus is het maar een beetje gokken voor de bezoekers”, stelt Linda. “In mijn geval heb ik totaal niet meer aan de parkeermeter gedacht. Ik had wel wat anders aan mijn hoofd op dat moment.”

Extra pijnlijk

Linda stond die bewuste maandagavond met haar auto op het Hennepveld geparkeerd, pal tegenover de Spoedeisende Hulp. “Ik kreeg de parkeerboete om 19.46 uur. Waarschijnlijk was het de meest gewilde parkeerplek van Almere op dat moment”, zegt zij cynisch. “Wie staat daar nou op dat tijdstip als het niet per se noodzakelijk is?”

Extra pijnlijk is dat Linda de parkeerboete van 67,70 euro binnenkreeg op de dag van de uitvaart van haar partner. “Op 28 augustus hebben we afscheid van haar genomen. De idioot korte twee weken daarvoor heb ik voor de zekerheid steeds het dagtarief van 10,10 euro betaald. Ik wilde hoe dan ook bij haar zijn in het ziekenhuis”,  vervolgt Linda. “In Almere Buiten is het maximum dagtarief 2 euro. Waarom voor ziekenhuisbezoekers geen uitrijkaart beschikbaar stellen voor een dergelijke bedrag?” 

Rust

Het Flevoziekenhuis heeft wel een speciaal tarief voor partners of ouders van patiënten die langer dan 7 dagen in het ziekenhuis verblijven, maar zij moeten hiervoor bij de Parkeerservice Almere zijn. Daar kunnen zij dan een ‘31 dagen parkeerkaart’ kopen voor 50,90 euro. “Ik heb me daar op dat moment helemaal niet in verdiept”, zegt Linda. “Ik was alleen maar bezig met mijn partner in het ziekenhuis. Gelukkig heeft het hospice waar ze nog maar twee dagen heeft verbleven wel een vergunning die je achter je voorruit kunt leggen. Dat gaf rust.”

Kostenbesparing

Een woordvoerder van de gemeente Almere liet eerder weten dat de aanpassing van het parkeerbeleid een forse kostenbesparing betekent voor de gemeente. De maatregel is ook mede ingegeven doordat de overgrote meerderheid van de parkeerders al gebruik maakt van een parkeerapp, zoals Parkmobile en Yellowbrick. Wie dat lastig vindt kan ook gebruik maken van parkeergarages met slagboom in de buurt, zij het dat je dan wel wat verder moet lopen.

“Wie het ziekenhuis bezoekt heeft al genoeg aan zijn hoofd om zich bezig te moeten houden met parkeermeters of -apps”, stelt Linda, die de kwestie aan de orde wil stellen door middel van haar persoonlijke verhaal. “Ik hoop echt dat de gemeente hier iets mee doet!”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto