Bewoners bezoeken de informatiemarkt. (Foto: Fred Rotgans)
Bewoners bezoeken de informatiemarkt. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Bewoners laten zich informeren over Oostvaarderskliniek

Algemeen

STRIPHELDENBUURT – De Oostvaarderskliniek in Buiten organiseerde dinsdag en woensdag een informatiemarkt om omwonenden en geïnteresseerden te informeren over de uitbreiding die nodig is om 58 extra behandelplaatsen te creëren. Ondertussen is een actiegroep een petitie gestart waar bewoners zich kunnen uitspreken tegen de uitbreiding.

Het forensisch psychiatrisch centrum (FPC) aan de Carl Barksweg moet waarschijnlijk uitbreiden omdat rechters vaker een TBS-maatregel opleggen aan verdachten. De plannen leidden tot onrust in de wijk. Bewoners vrezen overlast en maken zich zorgen om hun veiligheid. Ook een aantal fracties in de gemeenteraad was verbaasd. Dinsdag en woensdag konden omwonenden de informatiemarkt bezoeken en in gesprek gaan met vertegenwoordigers van betrokken partijen. 

Petitie

Ondertussen zijn bewoners van de Stripheldenbuurt en aanverwante buurten een petitie gestart waar tegenstanders van de uitbreiding hun handtekening kunnen zetten. Volgens de initiatiefnemers heeft de Oostvaarderskliniek al ruimschoots voldaan aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. De petitie roept de gemeente op om de beoogde bestemmingsplanwijziging voor uitbreiding van de kliniek niet te starten. Ook willen de petitionarissen dat de gemeente met het ministerie in gesprek gaat over ‘een verantwoorde en veilige landelijke spreiding van nieuwe TBS-patiënten.’

De petitie is hier te vinden.

Uit de krant