Afvalscheiding gaat iedere Almeerder aan. (Archieffoto: aangeleverd)
Afvalscheiding gaat iedere Almeerder aan. (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Bewoners toch welkom bij sessie over afvalsysteem

Algemeen

ALMERE – De duidelijkheid die een onafhankelijk accountant moet scheppen in de cijfers voor een nieuw afvalsysteem in Almere worden vooralsnog niet openbaar gemaakt. Zelfs de indieners van het burgerinitiatief kregen woensdag aanvankelijk te horen dat ze niet aanwezig mochten zijn bij de technische uitleg. Dat werd later rechtgezet. De pers is nog steeds niet welkom.

De cijfers die wethouder Jan Hoek (GroenLinks) aan de gemeenteraad voorlegde staan zo’n beetje haaks op de cijfers die naar boven zijn gehaald door bewoners die hebben proefgedraaid met het zogenoemde PMD+ systeem waarbij het afval achteraf wordt gescheiden. De wethouder houdt liever vast aan het huidige systeem waarbij bewoners zelf hun afval scheiden.

Onafhankelijk

Vorige week stelde Colette Holter (VVD) tijdens de Politieke Markt voor om een onafhankelijke accountant de cijfers naast elkaar te laten leggen. De accountant geeft morgen (donderdag) zijn bevindingen door aan de raadsleden. De bewoners leken aanvankelijk die ‘technische sessie’ niet bij te mogen wonen. Later op de dag werd dat rechtgezet. De pers is echter niet welkom. Volgens een woordvoerder van de gemeente moeten de raadsleden in alle vrijheid vragen kunnen stellen aan de accountant, zonder dat ze daarbij al een politiek standpunt hoeven in te nemen. ‘Ze gaan beraden en niet beraadslagen’. De bevindingen van de accountant worden op een later moment openbaar gemaakt.

WOB-verzoek

De bewoners waren stomverbaasd omdat ze aanvankelijk wel een uitnodiging voor de sessie hadden ontvangen maar woensdagochtend te horen kregen dat die uitnodiging niet van toepassing was. Dat was extra pijnlijk omdat de bewoners tijdens het haalbaarheidsonderzoek (waar ze samenwerkten met ambtenaren) een WOB-verzoek moesten indienen om cijfers boven water te krijgen die de ambtenaren niet wilden geven, maar wel gewoon voorhanden waren. Later in de middag werd duidelijk dat de bewoners toch gewoon aanwezig mogen zijn.

Uit de krant