Het ANWB verkeersplein werd meteen in gebruik genomen door de kinderen van De Verbinding. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
Het ANWB verkeersplein werd meteen in gebruik genomen door de kinderen van De Verbinding. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck) lettinck

Basisschool de Verbinding wint ANWB Verkeersplein

Algemeen

PARKWIJK - Basisschool de Verbinding is de Flevolandse winnaar van het ANWB Verkeersplein. Woensdag 29 september werd het verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen en Marjon Kaper, ANWB directeur Reizen. De kinderen namen het plein ook meteen in gebruik.

”We zijn ontzettend blij met het ANWB Verkeersplein”, vertelt Alienke Meijer, directeur van basisschool CBS de Verbinding. “Almere is een echte fietsstad met meer dan 500 kilometer aan fietspaden. Een heel aantal leerlingen wordt, als ze klein zijn, gebracht met de auto en doen dan niet veel fietservaring op. Juist als ze dan wel gaan fietsen, is het goed wanneer ze extra voorbereid zijn.”

Meters maken

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat: heel veel meters maken. Om hen te helpen bij de ontwikkeling van hun fietsvaardigheden startte de ANWB de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een verkeersplein, gefinancierd door het ANWB Fonds. Hier kunnen kinderen van groep 1 t/m groep 8 veilig oefenen en ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties.

Zorgen over fietsvaardigheid

Deze ervaring is nodig, blijkt uit recent ANWB-onderzoek. Hieruit komt naar voren dat leraren zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen. Zij hebben de indruk dat kinderen steeds minder ervaring opdoen in het verkeer, terwijl de meesten van hen binnen een straal van 5 kilometer van hun school wonen. Paul Makken, voorzitter van het ANWB Fonds: “Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer en door een verkeersplein kunnen zij in een veilige omgeving ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties. Zo bereiden ze zich goed voor op het deelnemen aan het echte verkeer”.
Meer dan 500 scholen gaven zich op voor de actie van het ANWB Fonds.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto