De bijeenkomst over de Floriade was voor het eerst na de coronacris weer fysiek in een van zaaltjes. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De bijeenkomst over de Floriade was voor het eerst na de coronacris weer fysiek in een van zaaltjes. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Floriade: nog 70 vergunningen te gaan

Algemeen

‘Wat is de rol van Amsterdam?’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het is de bedoeling dat vóór 1 november nog zeventig vergunningen voor de Floriade bij de gemeente worden ingediend. Op dit moment zijn er 25 vergunningen ingediend. Dat bleek tijdens een presentatie van het college op de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) had elders verplichtingen. Ambtenaar Danny Louwerse nam de honneurs waar. Ruud de Jonge (PvdA) vond de tijd voor al die vergunningsaanvragen krap. “Als de vergunningen voor 1 november worden ingediend, moet het lukken”, stelde Louwerse. “Maar eventuele rechtsgangen maakt het wel ongewis.”

Amsterdam

René Dekker (AP/OPA) vroeg wat Amsterdam eigenlijk bijdraagt aan de Floriade: “Het evenement heet Floriade Amsterdam – Almere expo 2022.” “Amsterdam zendt samen met Almere een paviljoen in en doet mee aan het project ‘We make the city green’. Dat is al groots gestart”, zei Louwerse. Dit tot grote verbazing van Dekker.

Auto

Duidelijk werd ook dat de gemeente verwacht dat er toch meer mensen met de auto naar de Floriade gaan komen en minder met het openbaar vervoer. “Voor het openbaar vervoer hadden we een hoge ambitie, maar die hebben we iets bijgesteld”, zei Louwerse.

Wat overblijft na de Floriade zijn het terrein met de gebouwen. Verder wordt het station opgeknapt. Dat krijgt nu dankzij de expo een versnelling, net als de vergroening van de Esplanade. Verder wordt de Stadhuispromenade vergroend. De speeltoestellen van de Floriade krijgen elders in Almere een bestemming en enkele paviljoens krijgen wellicht een tweede leven.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto