Prinses Margriet (naast burgemeester Franc Weerwind) onthulde het kunstwerk. (Foto: Fred Rotgans)
Prinses Margriet (naast burgemeester Franc Weerwind) onthulde het kunstwerk. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Prinses Margriet onthult herdenkingskunstwerk Short Stirling

Algemeen

VERZETSWIJK - Prinses Margriet heeft dinsdagmiddag in het Bos der Onverzettelijken het herdenkingsmonument ‘Rise’ onthuld voor de omgekomen bemanningsleden van de  Short Stirling BK716: een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, die op de terugvlucht, na bombardementen op Berlijn, is neergeschoten en verdween in het water van het IJmeer. Samen met de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden werd stilgestaan bij het offer dat zij brachten en de vrijheid waarin wij nu, mede dankzij hen, leven. 

De soms emotionele herdenkingsceremonie was voor de gemeente Almere, provincie Flevoland, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Defensie een belangrijke afsluiting van een bijzonder project. Tijdens de ceremonie werd het kunstwerk ‘Rise’, ter nagedachtenis aan de bemanningsleden, door prinses Margriet onthuld in aanwezigheid van de nabestaanden.  

Kunstwerk ‘Rise’


Het kunstwerk ‘Rise’ van Laura O’Neill  bestaat uit een motorblok van de Short Stirling BK716 waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is aan zijn kleding herkenbaar als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog. Hij nodigt huidige generaties uit om ook te herdenken. O’Neill werd geraakt door de jonge leeftijd van de vliegers. Met Rise wil ze eer doen aan hun inzet tijdens de oorlog en hun opoffering.

De nabestaanden waren bij de herdenking aanwezig (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto