Klimaatburgemeester Chris Soebroto in zijn wilde bostuin. (Foto: Fred Rotgans)
Klimaatburgemeester Chris Soebroto in zijn wilde bostuin. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Chris Soebroto Klimaatburgemeester van Almere

Algemeen

ALMERE – Chris Soebroto is benoemd tot Klimaatburgemeester van Almere. “Tijdens de allereerste Nationale Klimaatweek, van 28 oktober tot met 5 november, probeer ik zoveel mogelijk mensen te motiveren om vriendelijk te zijn voor onze planeet en het klimaat”, vertelt hij.

Door Petra Onderwater

Soebroto woont in Muziekwijk, is gepensioneerd én gepassioneerd. Hij is zich al jaren bewust van de ernst van het klimaatprobleem. “Een probleem dat we met zijn allen hebben veroorzaakt. We hebben nog maar heel erg weinig tijd over om in grijpen en erger te voorkomen”, benadrukt hij. Daarom besloot hij te reageren op een oproep van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Die zocht in elke Nederlandse gemeente een Klimaatburgemeester die zich inzet voor een beter klimaat.”

Klimaatschimmel

Zelf eet Soebroto geen vlees en gebruikt hij steeds minder zuivel. “We rijden elektrisch, ik douche heel kort, we scheiden het afval, we hebben zonnepanelen en houden in de winter elke dag een dubbeldikke warmetruiendag”, vertelt de Almeerder. “We hebben ook bewust een wilde bostuin in plaats van een tegelparadijs.” Ook is Soebroto duurzaamheidsadviseur en vrijwilliger bij Almeerminder (energieambassadeurs). “Verder heb ik voor jong en oud een boekje geschreven over klimaatverandering. Het heet Klimaatschimmel, met daarnaast klimaatlessen voor in de klas.” 

Egoïstischer 

We moeten volgens Soebroto veel egoïstischer worden. “We hoeven de aarde niet te redden, want dat kan de planeet prima zelf. We kunnen beter tijd en moeite steken in het redden van onszelf”, stelt hij. “Want het is niet fijn als je spullen onder water staan. En ook niet als de Veluwe in brand staat. En stel je voor dat de Wadden door het stijgen van de zeespiegel bij eb niet meer droogvallen.”

Tips

De Klimaatburgemeester roept medeburgers op om ook bewuster om te gaan met het klimaat en hij heeft een aantal tips. “Als eerste: pas je aan. Op www.almeerminder.nl zie je bijvoorbeeld tientallen tips. Als tweede: maak je huis klimaatvriendelijk. De Groene Karavaan (www.degroenekaravaan.nl) wijst je de weg. En als laatste: stem voor politici die begrijpen dat de natuur altijd sterker is dan de hele mensheid.”

Op de vraag of duurzaam leven niet een stuk duurder is, antwoordt de Klimaatburgemeester dat je nu eenmaal vaak eerst kosten moet maken voordat je winst kunt boeken.  “Zo is het ook met de energietransitie en duurzaam leven. Het kost geld, maar het levert uiteindelijk veel meer op. Gelukkig hoef je niet stinkend rijk te zijn om je huis te isoleren. Zonnepanelen kun je huren. Vraag maar eens bij je energieleverancier. Overschakelen op groene stroom, doe je met één mailtje.” Soebroto wijst ook op WOAB Almere. “Woab betekent Woonabonnement. Je kunt daar een individueel duurzaamheidsplan laten maken. Kijk maar eens op www.woab-almere.nl.”

Volgens de Klimaatburgemeester gebeurt er nog veel te weinig om het klimaatprobleem aan te pakken. “Klimaatcommissaris Ruud Koornstra laat echter in zijn nieuwe film heel overtuigend zien dat we alles al in huis hebben voor de energietransitie. Zoek op YouTube maar naar ‘De hemel op aarde begint in Nederland’. Na het kijken ben je vast net zo gemotiveerd als ik.”

Zie voor meer inspiratie zijn website www.planet2050.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto