Hoog in de lucht zijn de werklieden aan de slag. (Foto: Ed Wichers)
Hoog in de lucht zijn de werklieden aan de slag. (Foto: Ed Wichers)

Vervanging hoogspanningskabels voor de helft af

Algemeen

ALMERE –  Netbeheerder Tennet werkt momenteel aan de hoogspanningskabels boven de stad. Hoog in de elektriciteitsmasten bungelen werklieden die de bedrading vervangen. De helft van het werk is half december af. Na de kerst wordt begonnen aan de andere helft.

Door Marcel Beijer

De capaciteit van de hoogspanningskabels, die dwars door Almere lopen, wordt verhoogd van 2,5 kA (kilo Ampere) naar 4,0 kA. Desondanks zal de straling van het magnetisch veld kleiner worden, zo stelt Tennet. Het hele traject van de hoogspanningskabels, dat loopt van Diemen tot Lelystad, wordt aangepakt. Momenteel wordt in Almere gewerkt, maar tegelijkertijd ook in Lelystad. Om de werklieden veilig te kunnen laten werken, is de ene helft van de kabels uitgeschakeld. Als die zijde voltooid is, dan wordt begonnen aan de andere helft. 

Jukken

Volgens woordvoerder Jessica Windhorst van Tennet wordt het werk met drie aannemers aangepakt. Een vierde aannemer is verantwoordelijk voor het werk op de grond. Zo worden zogenoemde ‘jukken’ over fietspaden geplaatst. Dit is een houten constructie over het pad waar fietsers veilig onderdoor kunnen. 

Wielen

In de masten zelf zijn ‘wielen’ zichtbaar waar de werklieden in bakjes onder hangen. Het zijn afstandshouders die moet voorkomen dat de draden elkaar raken. “Ze hangen ook los en dat kan je ook horen, ze maken net iets meer geluid”, zegt Winkelhorst die aangeeft daar wel vragen over te krijgen. “Het kan geen kwaad want er staat geen stroom op. De draden hangen los en worden gekoppeld aan de nieuwe. Met grote lieren wordt de ene draad dan vervangen door de andere.” 

Floriade

Met de gemeente is afgesproken dat het werk aan de masten boven het Floriadeterrein bij de opening van het evenement is afgerond. Winkelhorst: “Maar we verwachten dat we dan al met het hele traject klaar zullen zijn. Misschien nog wat kleine stukjes. Zo moet er weer worden opgeruimd en op sommige plekken misschien opnieuw gras worden ingezaaid.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto