Almere doet ook dit jaar weer mee aan de campagne Orange the World tegen (huiselijk) geweld. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Almere doet ook dit jaar weer mee aan de campagne Orange the World tegen (huiselijk) geweld. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Almere kleurt weer oranje in de strijd tegen huiselijk geweld

Algemeen

ALMERE - Almere doet dit jaar weer mee aan Orange the World, de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. “Almere is de gemeente met relatief de meeste meldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling. In het  eerste half jaar van 2021 werden 1.685 meldingen ontvangen bij Veilig Thuis Almere”, aldus Soroptimistclub Almere, die diverse evenementen en acties organiseert in het kader van Orange the World. 

Om in Almere aandacht te vragen voor de campagne Orange the World worden diverse panden oranje aangelicht, zoals het stadhuis, De Nieuwe Bibliotheek en het Flevoziekenhuis. Alle negentien buurtcentra van De Schoor, alle veertien wijkcentra, Hunkemoller, Cream Beauticions, Paprika, Maisie Mode, TSR Audiovisual en Baljet Events tonen hun solidariteit met speciale raamstickers. Horecagelegenheden zoals Nul36, Barista, Backwerk, Soof, Men at Work, Le Baron, Anno en LOU Streetfood tonen hun steun door middel van de speciale Orange The World bierviltjes.

Kick-off

De campagne loopt van 25 november (Internationale dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot en met 10 december (Internationale dag van de Rechten van de Mens). De kick-off in Almere is donderdagavond 25 november van 18.15 tot 20 uur. Wethouder Froukje de Jonge verricht de aftrap in de hal van het stadhuis, gevolgd door een wandeling langs diverse oranje verlichte gebouwen in Almere Centrum onder muzikale begeleiding van brassband The Originals. 

Greep uit het programma

Tijdens de actieperiode worden in Almere tal van activiteiten georganiseerd. Zo hebben de heren van de Tafelronde 155  een champagne-actie waarvan de opbrengst naar een Orange the World-project op basisscholen in Almere gaat. Lees hier meer over op: www.runningdinneralmere.nl.

In een speciale podcast en aflevering van de talkshow Tafel op 2 vertellen twee ervaringsdeskundigen hun zeer schokkende ervaringen als doel om het taboe/de cirkel van geweld te doorbreken, slachtoffers te inspireren naar leven in plaats van overleven en omstanders naar medestanders te veranderen.

‘Orange table talk’

Op zaterdag 4 december worden in Almere centrum oranje bloemen van Villa Blossom uitgedeeld. In drie buurthuizen is er een interactieve ‘Orange table talk en de beiaardiers Bauke Reitsma en Gerda Peters bespelen de carillons in de kerken De Lichtboog en De Goede Rede.

Symposium

Dinsdag 7 december van 16.00 tot 18.00 uur organiseert Hogeschool Windesheim in samenwerking met Soroptimistclub Almere het symposium ‘Seksuele intimidatie; niet op mijn school?!’ voor genodigden uit het onderwijs (PO,VO, MBO en HBO en speciaal onderwijs), studenten en allen die betrokken zijn bij de opvoeding van jongeren.

Preventie

Het thema van Orange the World in 2021 is preventie. “De nadruk ligt bij de aanpak van geweld vaak op signalering, melding en hulpverlening, maar er moet ook meer worden geïnvesteerd in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken”, aldus de Soroptimistclub Almere. “We willen iedereen uitnodigen om zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren.” Dit kan door het ondertekenen op: www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge/

Landelijke afsluiting

Donderdag  10 december van 16.00 tot 18.00 is de landelijke afsluiting op het Provinciehuis in Lelystad te volgen via een livestream. Dagvoorzitter is Berdien Stenberg en de Almeerse meesterpianiste Marietta Petkova geeft een optreden.

Een overzicht van de activiteiten en de actuele kalender vind je op: www.orangetheworldalmere.nl. Ook zijn diverse producten te koop, zoals een raamsticker, koffiebonen, speldjes, armbandjes waarvan de opbrengst ten goede komt aan het goede doel: www.orangetheworldalmere.nl/webshop/

Uit de krant