Wethouder Froukje de Jonge gaf donderdag samen met Oranjehuis-bewoonsters Yeliz en Queres het startsein voor Orange the World. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wethouder Froukje de Jonge gaf donderdag samen met Oranjehuis-bewoonsters Yeliz en Queres het startsein voor Orange the World. (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Als geweld tegen vrouwen een ziekte was, zou er sprake zijn van een voortdurende pandemie’

Algemeen

ALMERE - Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen in haar leven te maken met geweld. “Als geweld tegen vrouwen een ziekte was, zou er sprake zijn van een voortdurende pandemie die veel slachtoffers maakt”, sprak wethouder Froukje de Jonge donderdag tijdens de kick-off van Orange the World, de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Almere staat in de landelijke top 3 van steden met de meeste meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Relatief gezien is Almere zelfs de gemeente met de meeste meldingen, zo blijkt uit de cijfers. In de eerste helft van 2021 kwamen er vanuit Almere 1685 meldingen binnen bij Veilig Thuis Flevoland. De organisatie staat behoorlijk onder druk.

In het stadhuis van Almere werd donderdagavond de aftrap gegeven voor Orange the World. Met een symbolische druk op de knop werd een aantal prominente gebouwen in het centrum van Stad oranje verlicht, waaronder het stadhuis, de bibliotheek en theater de Kunstlinie. Het startsein gaf De Jonge samen met Yeliz en Queres, twee vrouwen die wonen in het Oranjehuis; een opvanghuis in Almere voor vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. “Het is vreselijk om te zien hoeveel vrouwen hier terechtkomen, het is een komen en gaan”, vertellen Yeliz en Queres. “Wij zijn in elk geval heel blij dat wij deze stap hebben gezet om onszelf te bevrijden uit een leven van geweld en mishandeling. Wij willen andere vrouwen oproepen om hetzelfde te doen. Blijf niet in die situatie, maar zoek hulp.” Om hun boodschap kracht bij te zetten lieten de twee vrouwen zich nadrukkelijk zien tijdens de aftrap van van de campagne. Tijdens een rondwandeling langs de oranje verlichte gebouwen hielpen zij met het spuiten van Orange the World-logo’s met het meldnummer van Veilig Thuis: 0800-2000.

Wachtlijsten Veilig Thuis

Eerder dit jaar werd bekend dat de organisatie Veilig Thuis Flevoland het toenemend aantal meldingen niet aankan. Een probleem dat vooral in Almere speelt. Vorige week werd hier op verzoek van de PVV over gesproken tijdens de Politieke Markt. De grote druk op Veilig Thuis komt enerzijds door de toename van geweld tijdens de coronapandemie, maar dat is volgens wethouder Froukje de Jonge niet de enige oorzaak. “We hebben sinds 2019 ook te maken met een nieuwe meldcode, die heeft geleid tot een enorme toename van het aantal meldingen. Verder zitten de problemen niet alleen bij Veilig Thuis, maar ook bij andere organisaties in de keten.” Er zijn inmiddels maatregelen genomen om de wachttijden terug te brengen naar een beheersbaar niveau. Zo stelt de gemeente incidenteel financiële middelen beschikbaar voor extra capaciteit. Verder worden de problemen in de hele beschermingsketen aangepakt met de betrokken partners. Veilig Thuis heeft de zes Flevolandse gemeenten inmiddels zelf om een extra bijdrage van zes ton per jaar gevraagd. Over dit verzoek moet nog een besluit worden genomen.

‘Preventie’ thema Orange the World 2021

De wereldwijde campagne Orange the World loopt elk jaar van 25 november (Internationale dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot en met 10 december (Internationale dag van de Rechten van de Mens). Het thema in 2021 is ‘preventie’. “De nadruk ligt bij de aanpak van geweld vaak op signalering, melding en hulpverlening, maar er moet ook meer worden geïnvesteerd in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen,” stelt Pascale Jongejans, voorzitter van de Soroptimistclub Almere. “Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.” 

Soroptimistclub Almere organiseert tijdens de campagneperiode diverse evenementen en acties in het kader van Orange the World. Een overzicht van de activiteiten en de actuele kalender is te vinden op: www.orangetheworldalmere.nl

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant