Burgemeester Franc Weerwind. (Foto: Fred Rotgans)
Burgemeester Franc Weerwind. (Foto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Burgemeester Weerwind doet dringende oproep om niet te rellen

Algemeen

‘We bezoeken de jongeren thuis die tot rellen oproepen’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Burgemeester Franc Weerwind doet een klemmende oproep op Almeerse jongeren om zich verre te houden van eventuele rellen. “Ook ouders en verzorgenden vraag ik met klem met hun kinderen in gesprek te gaan om hen te weerhouden van opruiing. Het Openbaar Ministerie en de politie zitten er bovenop. We monitoren de samenleving online en offline nauwgezet.”

Vorige week verschenen er online oproepen van jong volwassenen om te gaan rellen in Almere. “Door dat goed te monitoren konden we hen achterhalen en zijn we op huisbezoek geweest”, vertelt Weerwind. “We hebben duidelijk gemaakt dat dit onacceptabel is en dat het Openbaar Ministerie bij dit soort oproepen in actie komt. Oproepen tot rellen kan onder opruiing vallen.”

Afschuw

Weerwind vertelt dat hij met afschuw kennis heeft genomen van de rellen in andere steden. “Ik ben wel blij dat het in onze stad nog relatief rustig is. Maar het kan ieder moment omslaan. Daar zijn we als stad op voorbereid en zullen er bovenop zitten.”, zegt Weerwind. Zo stond er vorige week een peloton ME klaar om eventuele calamiteiten het hoofd te bieden. Ook de Boa’s waren in de stad actief.

Onacceptabel

Weerwind begrijpt dat er onbegrip is over de coronamaatregelen. “Het virus is onder ons en we moeten er alles aan doen om het tegen te gaan. Boosheid of onbegrip mag zich alleen nooit vertalen in geweld tegen mensen of andermans bezittingen. Ik zal dat nooit accepteren. Gebruik je verstand en laat je niet meeslepen in een situatie die jezelf, je toekomst, onze samenleving en ondernemers schaadt. Zij hebben het al moeilijk genoeg, het is belangrijk dat we elkaar blijven steunen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto