Afbeelding

Tentoonstelling in Flevoziekenhuis over hiv: The Stigma Project

Algemeen

STAD - In het Flevoziekenhuis is dinsdag de tentoonstelling ‘The Stigma Project’ van fotograaf Marjolein Annegarn geopend. Met deze fototentoonstelling ter gelegenheid van Wereld Aids dag op 1 december, ondersteunt het Flevoziekenhuis het belang van goede informatie over hiv en aids. Annegarn, zelf hiv-positief, maakte eerder een boek met onherkenbare fotoportretten van, en korte interviews met mensen die hun hiv-infectie verzwijgen. Een deel van deze portretten is twee weken lang te zien in de Binnenstraat van het Flevoziekenhuis.

Verpleegkundig specialisten infectieziekten Tine Duijf en Aafke Cents, beiden werkzaam op de Hiv-poli van het Flevoziekenhuis: “We merken dat er nog veel vooroordelen bestaan. Onterecht, want dankzij medicatie is er veel veranderd. Bij iemand met een hiv- infectie, die hiervoor medicatie gebruikt, is het hiv-virus onderdrukt en dan niet meer overdraagbaar. Hiv is een chronische infectie geworden die goed te behandelen is. Je kunt er net zo oud mee worden als ieder ander, je kunt een relatie aangaan en kinderen krijgen zonder hiv.”

Belang van snel testen

Het belang van vroege ontdekking van een hiv-besmetting is groot. Aafke: “Hiv-symptomen bij een al langer bestaande infectie zijn vaag. Dat maakt herkenning moeilijk, maar het belang van testen groter. Want hoe eerder een hiv-infectie wordt gediagnostiseerd, des te sneller kan worden gestart met medicatie. Hiermee kan voorkomen worden dat het hiv-virus het afweer systeem afbreekt.” “Daarom is het zo belangrijk dat het stigma rondom hiv en aids verdwijnt”, vult Tine aan. “De beelden van aids uit de jaren 80 zijn hardnekkig, terwijl juist het goede nieuws meer aandacht verdient.”

Hiv-poli

Op de Hiv-poli begeleiden de verpleegkundig specialisten rond de 300 patiënten. De groep patiënten is divers. Tine: “Het hiv-virus heeft geen voorkeur, maar kan juist iedereen treffen: welke seksuele geaardheid je ook hebt of waar ter wereld je vandaan komt. Als je een hiv-infectie oploopt heb je `botte pech`. Zolang we in hokjes denken, krijgen we hiv niet de wereld uit.”

Naast de medische behandeling van de klachten is er op de hiv-poli veel ruimte om te praten over de impact van hiv op iemands leven. Aafke: “En juist dan merk je hoe groot de vooroordelen nog zijn waar mensen met hiv mee te maken krijgen. Mensen vertellen dat ze er niet open over durven te zijn tegen hun partner of familie, uit angst voor afwijzing of zelfs uitstoting, ‘wat zullen mensen wel niet van me denken’. Ze lopen met een geheim rond, met mogelijk psychische problemen en isolement tot gevolg. Door een luisterend oor te bieden en te wijzen op de mogelijkheid van contact met lotgenoten, hopen we hen hierbij te helpen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto