De rode stip geeft aan waar de uitbreiding gepland staat. (Foto: Oostvaarderskliniek)
De rode stip geeft aan waar de uitbreiding gepland staat. (Foto: Oostvaarderskliniek)

Bewoners willen inzage in uitbreiding Oostvaarderskliniek

Algemeen

STRIPHELDENBUURT – De werkgroep ‘Bewoners Stripheldenbuurt_uitbreiding tbs-Nee!’ wil via een zogenoemd WOB-verzoek alle relevante informatie boven tafel te krijgen met betrekking tot de mogelijke uitbreiding van de Oostvaarderskliniek.

Door Marcel Beijer

Het forensisch psychiatrisch centrum (FPC) aan de Carl Barksweg moet mogelijk met 58 extra behandelplaatsen uitbreiden omdat rechters vaker een TBS-maatregel opleggen aan verdachten. De uitbreidingsplannen van de kliniek leidden tot onrust in de wijk. Bewoners vrezen overlast en maken zich zorgen om hun veiligheid. Een aantal bewoners heeft zich verenigd in de werkgroep. In november hebben de bewoners overleg gehad met wethouder Froukje de Jonge. Volgens een woordvoerder van de bewoners zijn er vanuit de wethouder geen nieuwe acties gedefinieerd en is besloten om een WOB-verzoek in te dienen bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid.

Inzage

Met een WOB-verzoek kan informatie worden opgevraagd tot openbaarmaking van overheidsinformatie. De bewoners willen inzage in alle relevante besprekingsverslagen/notulen en correspondentie over de voorgenomen uitbreiding, evenals inzage op de onderzoeken en quickscans die er geweest zijn. Ook willen ze informatie boven tafel krijgen waaruit mogelijk blijkt dat de voormalige gevangenis (PI Almere) op bedrijventerrein De Vaart in beschouwing is genomen als alternatieve locatie voor het creëren van tbs—behandelplekken. Volgens de wethouder is de leegstaande gevangenis echter niet geschikt voor opvang van TBS’ers.

Petitie

Een petitie waarin de bewoners zich uitspreken tegen de voorgenomen uitbreiding is inmiddels meer dan 650 keer ondertekend.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto