(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Wethouder Julius Lindenbergh: Bomenkap in Pampushout valt mee

Algemeen

POORT – Het college wil 850 woningen te bouwen in het Pampushout in Poort. Het worden voornamelijk dure woningen. Met name de Partij voor de Dieren, de PVV en SP zijn tegen het bouwen in het groen en de bomenkap. Wethouder Julius Lindenbergh (VVD) stelde op de Politieke Markt van afgelopen donderdag dat het wel meevalt met de bomenkap in het Pampushout.

Door Robert Mienstra

“Het gebied van het Pampushout is 500 hectare groot”, zei Lindenbergh. “Ons zoekgebied voor woningen beslaat 40 hectare. Uiteindelijk wordt 92 procent van het bos niet gekapt. 96 procent van de bomen blijft dus ongemoeid. In de te bebouwen 4 procent laten we ook nog eens veel bomen staan.”
Door gebrek aan tijd konden de partijen niet meer reageren op de door Lindenbergh aangedragen cijfers. Tegenstander van de kap, Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren zei na afloop van de vergadering dat de cijfers van Lindenbergh wel heel selectief waren “want hij betrekt alles wat op papier ook Pampushout heet erbij, maar dat is gewoon appels met peren vergelijken.” Luijendijk komt daar volgende week op terug.
Lindenbergh zei wel dat er van de 4 procent te bouwen bos 19 hectare gecompenseerd wordt richting Zeewolde. “11 hectare van die compensatie is al gerealiseerd.”

Go-no go

Overigens beslist de raad nu louter over de start van het ontwikkelen van plannen voor Pampushout. “Volgend jaar nemen we de go-no go-beslissing”, zei Lindenbergh. “Dat zou betekenen dat als de plannen doorgaan er in 2026 gebouwd kan worden en dat de laatste huizen rond 2030 opgeleverd kunnen worden.”
Uiteindelijk gaat de raad hierover. Die heeft nog de gelegenheid om moties en wijzigingsvoorstellen in te dienen. Discussiepunt daarbij is of er vrijwel alleen voor de elite gebouwd wordt in Pampushout of dat er ook woningen komen voor de minder draagkrachtigen.

Uit de krant