Partij voor de Dieren en GroenLinks botsen over bomenkap voor bouwen in het groen. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Partij voor de Dieren en GroenLinks botsen over bomenkap voor bouwen in het groen. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Partij voor de Dieren en GroenLinks botsen over bouwen in het groen

Algemeen

ALMERE - De Partij voor de Dieren en GroenLinks komen meer en meer tegenover elkaar te staan als het gaat om bouwen in het groen. Dat bleek op de Politieke Markt van afgelopen donderdag toen de raad vergaderde over de inbreiding met 56 sociale huurwoningen voor senioren op een bosperceel aan de Barracudastraat val bij de Leeghwaterplas.

Door Robert Mienstra

“GroenLinks stemt altijd voor bouwen in het groen”, stelde Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren. “Waar ligt voor  die partij de grens?”
Esther Hagelaar van GroenLinks ging hier niet echt op in: “Wij bekijken ons standpunt per project.” Beide partijen botsen vaker als het over bouwen in het groen gaat en over bomenkap. GroenLinks accepteert meestal de bomenkap, terwijl de Partij voor de Dieren mordicus tegen is. Opvallend is dat de SP in het geval van de Barracudastraat voor bouwen in het groen is. Dit, omdat het hier gaat om sociale woningbouw.

Nep-inspraak

De PVV toonde zich tegenstander van de bouw in het groen aan de Barracudastraat. “Er is wel degelijk een alternatieve bouwlocatie mogelijk”, zei fractievoorzitter Toon van Dijk, “ik ga een motie indienen om de bouw tegen te houden en een alternatieve locatie voor te stellen.”
Van Dijk was ook niet enthousiast over de burgerparticipatie. “De bewoners van onder de 55 jaar in de wijk zijn buitenspel gezet. Er is sprake van nep-inspraak en pseudoparticipatie.”

Moeilijke keuze

Op het te bebouwen perceel zit de bestemming ‘groen’. Wethouder Maaike Veeningen (D66) stelde dat het een moeilijke keuze was om op de plek te gaan bouwen: “Er zijn altijd nadelen.” Voor alternatieve bouwlocaties zag zij geen mogelijkheid: “dit raakt aan het aspect van het bouwen van betaalbare woningen op plekken die niet rendabel zijn.”

De ontwikkeling van de plannen voor de bouw lijken wel op een meerderheid in de raad te kunnen rekenen. De coalitiepartijen zijn voor. Wel zijn er zeven moties aangekondigd om de plannen nog bij te sturen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto