(Foto: www.kapsalontheater.nl)
(Foto: www.kapsalontheater.nl)

Kunstlinie en Suburbia doen mee aan protestactie Kapsalon Theater

Algemeen

STAD CENTRUM – Kunstlinie Almere is één van de theaters in het land die woensdag 19 januari een kapsalon openen uit protest tegen de aanhoudende lockdown. “Kunst en cultuur zijn belangrijk voor het mentale welzijn van mensen en daarom vinden wij het niet terecht dat wij steeds op de laatste plaats komen”, stelt Suzanne Boers, hoofd communicatie Kunstlinie. Theatergroep Suburbia geeft tijdens het knippen een voorproefje van haar nieuwe voorstelling Mama Medea.

Door Petra Onderwater

Het gebrek aan perspectief en korte-termijncommunicatie is voor de culturele sector onwerkbaar. “Voor het openstellen van theaters is voorbereiding nodig en dat kan niet op stel en sprong na een ‘weegmoment’. Wij hebben bovendien de afgelopen tijd wel bewezen dat we veilig en verantwoord bezoekers kunnen ontvangen. We hebben ons als sector enorm flexibel getoond. Of we nu 30, 100, 150 bezoekers of volle zalen mochten verwelkomen. Vooral ook bij de theatermakers is de rek eruit”, aldus Boers. 

Afspraak maken voor knipbeurt

Kunstlinie doet daarom mee aan de actie Kapsalon Theater, het landelijke initiatief van Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Na het maken van een afspraak bij de deelnemende theaters kan je met mondkapje en geldige QR-code in het theater terecht voor een nieuwe coupe, manicure of massage. Ondertussen treden cabaretiers, muzikanten en acteurs op. 

Voorproefje Mama Medea

In Kunstlinie Almere worden bezoekers op het podium van de grote zaal geknipt door kappers van Lifestyle Salon & Spa in de Schutterstraat. “Zij reageerden meteen enthousiast op onze oproep en stellen voor deze actie kappersstoelen en personeel beschikbaar”, vertelt Boers. Bezoekers die wachten op een knipbeurt worden door actrice Charlie Chan Dagelet getrakteerd op een voorproefje van Mama Medea, de nieuwe voorstelling van de Almeerse Theatergroep Suburbia. “Wij willen weer een volwaardige stad zijn mét cultuur”, aldus het theatergezelschap. “Na twee jaar coronabeleid moeten we de conclusie trekken dat de culturele sector, samen met de horeca en het nachtleven, steeds het kind van de rekening is. Het gebrek aan perspectief is onwerkbaar.”

Het Kapsalon Theater in Kunstlinie Almere is woensdag 19 januari geopend van 14.30 tot 17.00 uur. Gratis kaarten zijn te bestellen via kunstlinie.nl. De gemeente Almere heeft laten weten de actie toe staan en alleen te handhaven als de regels niet worden nageleefd.

Kunsthal

Kunstlinie hoopt naast het theater ook snel de Kunsthal weer te mogen openen, waar momenteel de nieuwe tentoonstelling StreetCred wordt ingericht. Kunstlinie denkt nog na over een manier om daar ook een statement over te maken. “We hebben alle ruimte om op een veilige manier bezoekers te verwelkomen, met tijdsloten en de andere inmiddels bekende maatregelen”, stelt Boers.

Kunstlinie deels open voor amateurkunst

Het gebouw is vanaf deze week wel weer open voor amateurkunst, cultuureducatie en -participatie, die na de persconferentie van afgelopen vrijdag weer volop kunnen repeteren en oefenen. “Dat betekent dat de lessen, repetities, workshops en masterclasses van bijvoorbeeld TOP Almere, het AJSO, het CKVA en 5 O’Clock Class  weer van start gaan. Natuurlijk hopen we dat er binnenkort ook weer voorstellingen, tentoonstellingen, concerten, debatten, exposities en festivals ‘live’ te zien zullen zijn in Kunstlinie.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto