Auto's in de wijk werden beschadigd. Hier is het hele dashboard en stuurwiel verdwenen. (Foto: aangeleverd)
Auto's in de wijk werden beschadigd. Hier is het hele dashboard en stuurwiel verdwenen. (Foto: aangeleverd)

Idylle Nobelhorst is momenteel ver te zoeken

Algemeen

NOBELHORST – De idylle van de buurt Nobelhorst, dat vooral een dorps karakter voorstaat, is momenteel ver te zoeken. Bewoners noemen de buurt in vele opzichten onveilig. De VVD wil  binnenkort in de gemeenteraad praten over de problemen in de buurt.

Door Marcel Beijer

Nobelhorst is onderverdeeld in vier buurtschappen, twee daarvan hebben een eigen ‘buurtschuur’ waar allerlei activiteiten kunnen worden georganiseerd om de saamhorigheid te vergroten. “We betalen ook jaarlijks lidmaatschapsgeld voor buurtvereniging om bijeenkomsten, sport en spel te organiseren”, zegt bewoner Arjen Benning. “Maar dat stond de afgelopen jaren op een laag pitje, mede ook door corona. De tijd en energie die bestuursleden daarin steken wordt voorlopig vooral gestoken om de problematiek rond criminaliteit en veiligheid te beteugelen.”

Auto-inbraken

De schrik zit er goed in de buurt toen twee weken geleden in één nacht dertien auto’s fors werden beschadigd. Maar dat is volgens Benning slechts de druppel die de emmer doet overlopen. “De buurt is verre van vriendelijk. Dat komt ook omdat er nog gebouwd wordt. Veel straten zijn slecht verlicht, er wordt hard gereden, de kruispunten zijn onoverzichtelijk en overal slingert zwerfvuil.”
Benning wijst ook op de woningen van Ymere die zouden worden verhuurd aan huurders die elders overlast hebben veroorzaakt. “Eerst waren er nog voorwaarden waaraan huurders moesten voldoen. Nu is dat compleet losgelaten. In een paar maanden tijd heeft het interventieteam van de politie al twee keer een inval gedaan in de wijk. Ik heb op een aantal plekken in Nederland gewoond, ook in de Filmwijk, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Er loopt hier zelfs een jongerenbende rond die zich ‘De Bende van Nobelhorst’ noemt. Jongens van 14, 15 jaar plegen vernielingen, vallen mensen lastig en pesten kinderen.

Wijkagent

De politie is op de hoogte van de problemen in de wijk. De groteske vernieling van auto’s in de nacht van 17 op 18 januari staat volgens een woordvoerder niet op zichzelf. “Het is een actie die waarschijnlijk goed is voorbereid. In een paar minuten tijden werden dertien auto’s beschadigd en  ontdaan van onderdelen zoals buitenspiegels. Bij een bewoner lag het hele dashboard eruit: navigatie, boordcomputer, snelheidsmeter, airbags, zelfs het stuurwiel.”
Het vermoeden dat het hier om een landelijk opererende bende gaat, die vanuit Duitsland vooral in de Randstad toeslaat wil de woordvoerder niet bevestigen. ‘Wij doen momenteel onderzoek’.

Bende

Benning heeft in ieder geval het vermoeden dat de daders de actie goed voorbereid hebben. “Ze hebben hier waarschijnlijk vooraf al de boel verkend, want ze wisten precies op welke plek de auto’s stonden waarvan ze de onderdelen ze nodig hadden. Ze zetten een apparaat bij je voordeur die het signaal van je sleutel opvangt, versterkt en doorstuurt naar je auto. Komen ze daarmee niet binnen, dan slaan ze je ruiten in. Bij mij maakten ze het autoalarm onklaar. Niemand die wat gemerkt heeft. De schade bedraagt duizenden euro’s. Nobelhorst ligt dicht langs de snelweg. Dat is ideaal: ze kunnen na hun actie eenvoudig vluchten.”

Aangifte

Inmiddels hebben de gedupeerden aangifte gedaan bij de politie. De wijkagent is poolshoogte komen nemen. Ook ondervonden ze morele steun van een VVD-delegatie die op bezoek kwam. Fractievoorzitter Colette Holter van de VVD is behoorlijk geschrokken van de situatie in Nobelhorst. “Nobelhorst is een mooie wijk, een ons-kent-ons-wijkje en dat moet ook zo blijven. Volgens de bewoners die wij gesproken hebben nemen de gevoelens van onveiligheid toe, dat moeten we absoluut tegengaan. Er speelt veel in Nobelhorst, wij zijn van mening dat we moeten kijken wat het college en/of de politie aan maatregelen kan nemen op dit op te lossen. Ik ga dit in de gemeenteraad bespreken.”

Meer agenten

Holter denkt dan vooral om weer in Den Haag te lobbyen voor meer wijkagenten. “De Tweede Kamer heeft extra geld toegekend aan veiligheid. Er worden in de komende jaren honderden extra agenten aangetrokken. Hoeveel daarvan komen er naar Almere? Op elke 5000 inwoners hoort één wijkagent te zijn. In bijvoorbeeld Poort wonen 18.000 mensen en zijn er maar twee wijkagenten. Almere is zwaar onderbezet, dat gaf oud-burgemeester Franc Weerwind ook altijd aan. Onze interim burgemeester geeft aan goede connecties in Den Haag te hebben. Misschien kan zij een hernieuwde poging wagen om de situatie in Almere op de kaart te zetten.”

De bewoners in Nobelhorst zouden dat waarschijnlijk van harte toejuichen. Eerder vertrok een bewoonster uit de wijk nadat ze in haar woning gegijzeld werd, een andere bewoonster mishandelde een agent en afgelopen donderdag werd weer een auto uit de wijk gestolen. Benning: “Er werd vaak gezegd dat de onveilige situatie mede veroorzaakt wordt omdat hier nog volop gebouwd wordt. Maar dat argument snijdt geen hout meer. Sommige wijken in Nobelhorst zijn al acht jaar oud.”


Colette Holter (Foto: Robert Mijnders) 

Colette Holter (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto