De tijdelijke woningen op Annapark staan op de agenda. (Foto: aangeleverd)
De tijdelijke woningen op Annapark staan op de agenda. (Foto: aangeleverd)

‘Participatienota ontoegankelijk stuk’

Algemeen

ALMERE – De Participatienota 2021 is voor burgers een ontoegankelijk ambtelijk stuk geworden. Dat zegt Burgerparticipatie Almere (BPA). Volgens de organisatie biedt de nota Almeerders nauwelijks handvatten waarmee zij in de participatiepraktijk uit de voeten kunnen. 

Ook het eerste concept van de zogenoemde ‘publieksversie’, dat voor het leveren van commentaar aan diverse bewonersorganisaties is toegezonden, maakt niet duidelijk wat nu de participatierechten zijn en aan welke praktische regels de gemeente zich wil gaan houden. De BPA is van mening dat de gemeente in staat moet zijn om een leesbare en begrijpelijke brochure te maken, waarin de participatierechten duidelijk worden omschreven. Dat begint met het recht op informatie, juist in de verkennende fase van projecten. ‘Deze fase is cruciaal voor het verdere verloop’, aldus de BPA. 

Naar binnen gericht

BPA constateert in het stadhuis ‘een naar binnen gerichte houding’ waarbij de inbreng van Almeerders via burgerparticipatie niet vanzelfsprekend als positief wordt gezien. ‘Als je echt wil weten wat er mis is, zul je een vorm van gestructureerd contact met Almeerders moeten organiseren’, aldus de BPA die daar zelf handen en voeten aan gaat geven door te starten met een Participatietafel waar ondernemers, bewonersorganisaties en de BPA aan deelnemen. Indien nodig kunnen ook externe deskundigen worden uitgenodigd. Het is de bedoeling om circa vier keer per jaar bijeen te komen.

Annapark

Tijdens de eerste Participatietafel zal onder andere de participatie betreffende het bouwplan van tijdelijke huurwoningen in het Annapark in Stedenwijk en het Cascadepark in Poort worden geëvalueerd. BPA vraagt iedereen burgerparticipatie-kwesties te melden. Dat kan via de Twitter-hashtag #participatiemoetbeter. ‘Wij kunnen vanwege onze beperkte capaciteit nog niet overal op reageren’, laat de BPA weten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto