De Beurs (in cirkel) komt als onderdeel terug in het complex. (Foto: aangeleverd)
De Beurs (in cirkel) komt als onderdeel terug in het complex. (Foto: aangeleverd)

Sociale huurwoningen Wisselweg blijken studentenwoningen

Algemeen

STAD CENTRUM – De sociale huurwoningen die zullen verrijzen op de plek van het gesloopte pand De Beurs aan de Wisselweg blijken studentenwoningen te worden. Een deel van de raadsleden is daar behoorlijk ontstemd over en wil dat de sociale huurwoningen voor een bredere groep Almeerders beschikbaar komt.

Door Marcel Beijer

Op de plek waar De Beurs heeft gestaan komen vier hoge woontorens met in totaal 937 woningen. Donderdagavond tijdens de Politieke Markt werd duidelijk dat bijna alle fracties blij zijn met de extra woningen, maar een aantal raakte behoorlijk ‘geïrriteerd’ toen wethouder Maaike Veeningen (D66) liet weten dat één van de torens bestemd is voor 511 studentenunits en dat die gezien worden als sociale huur. Daarmee voldoet het college aan de afspraken die zijn gemaakt om 30% sociale huurwoningen toe te voegen. Waar Leida Höhle (PvdA) haar kritiek nog netjes hield (“Teleurstellend. Ik had gehoopt op sociale huurwoningen voor senioren en jongeren.”), was Marco de Kat (Leefbaar Almere) zichtbaar boos.

Verrassing

De kritiek van de twee partijen, en ook CDA, PVV, AP/OPA en SP, was een verrassing die wethouder Veeningen misschien liever niet had gezien op haar verjaardag. Ze erkende dat de communicatie over de invulling van de sociale huurwoningen misschien niet helder genoeg is geweest. Ze stelde dat de 511 studentenwoningen zullen worden verhuurd door DUWO, dat gespecialiseerd is in studentenhuisvesting. Dat is gebeurd in onderhandeling met de projectontwikkelaar Van Der Valk Investments. 

DUWO

De Kat (Leefbaar Almere) meent dat het college de oren teveel naar Van der Valk en DUWO laat hangen. Zijn woede richtte zich met name op DUWO. “Ik moet me echt inhouden om geen onomkeerbare dingen te zeggen. Want dit is de tweede keer dat ze ons voor het blok zetten. Daar ben ik echt super geïrriteerd over. Eerder was dat met de 1250 studentenwoningen op het campusterrein bij het Weerwater.”
Toen zijn woede wat bekoeld was gaf hij aan met een motie te zullen komen om het aantal studentenwoningen in het complex te beperken tot 250. Hij stelde Veeningen voor Van der Valk en DUWO deze week op de hoogte te brengen van de weerstand in de gemeenteraad. “Dan hoop ik dat mijn motie niet in stemming hoeft te worden gebracht. We zijn niet gebonden aan DUWO. En anders tekenen ze maar niet. Er zijn vast nog wel andere partijen.”

Geen garanties

Veeningen gaf aan in gesprek te zullen gaan met beide partijen, maar kon geen garanties geven. “Het traject met de projectontwikkelaar was lang en ingewikkeld, omdat ook lang getracht is om gebouw De Beurs te behouden. Dat heeft Van der Valk soms slapeloze nachten gekost en de ontwikkelaar dreigde soms ook de handdoek in de ring te gooien. Deze oplossing was voor alle partijen acceptabel.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto