Minister Carola Schouten. (Foto: Rijksoverheid)
Minister Carola Schouten. (Foto: Rijksoverheid)

Brandbrief Doenersdreef naar minister

Algemeen

ALMERE – Budgetcoach Rob Stuurman van Doenersdreef Zorg Almere heeft minister Carola Schouten uitgenodigd voor een gesprek over de schuld van soms tienduizenden euro’s die jongeren oplopen als ze werken volgens de Wet Langdurige Zorg (WLZ). In een brandbrief legt hij de problemen uit.

Doenersdreef is een kleinschalige Almeerse organisatie die kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking actief laat deelnemen aan de maatschappij. ‘Eén van de randvoorwaarden hiervoor is financiële zelfstandigheid’, schrijft Stuurman in zijn brief aan de minister. ‘Om financieel zelfstandig te kunnen zijn is onder andere voldoende inkomen nodig. En daar loopt het spaak.’

Tekort

De meeste jongeren bij Doenersdreef moeten rondkomen van een gemeentelijke ‘Leef- en kleedgeld’ uitkering van 345,68 euro per maand, conform de Participatiewet. Na aftrek van alle maandelijks terugkerende kosten (zorgverzekering, levensonderhoud, kleding, e.d.) blijft een tekort van 45 euro. Hebben ze een inkomen uit Wajong of werk, dan is de situatie nog schrijnender. Dat geldt ook voor alleenstaande moeders. Zo ontstaan schulden van soms wel tienduizenden euro’s, die volgens Stuurman ontstaan door het systeem. Stuurman vraagt de minister om zich te verdiepen in de situatie van de jongeren ‘en alle jongeren in vergelijkbare omstandigheden bij andere instellingen’ en nodigt haar uit voor een gesprek.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto