Niet-stemmers laten hun stem horen. (Foto: aangeleverd)
Niet-stemmers laten hun stem horen. (Foto: aangeleverd)

Niet-stemmers in Casa Casla: ‘De democratie is dood’

Algemeen

ALMERE – Almeerse niet-stemmers vertelden dinsdagvond tijdens de bijeenkomst ‘Stadsgesprekken’ die Casa Casla in samenwerking met Almere DEZE WEEK aan het Weerwaterplein organiseerde waarom zij niet zijn gaan stemmen tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Met name de onzichtbaarheid van de raadsleden en de arrogantie daarvan, de dichtgetimmerde coalitie, de macht van de ambtenaren en de partijdiscipline van de landelijke partijen deed hen niet naar het stemhokje gaan, zo bleek.

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

De onbekendheid van de kandidaten van de politieke partijen speelde een rol bij het niet-stemmen. “Als ik op iemand stem, dan wil ik weten wie die persoon is, wat zijn ideeën zijn en wat zijn perspectief is voor een mooie samenleving. Ik ben niet geïnteresseerd in partijprogramma’s. Door die programma’s is het zo voorspelbaar wat er in de raad gezegd wordt, er is weinig creatief vermogen. Verder geloof ik niet dat een debat tot beleid leidt, ik wil juist meer dialoog zien in de raad”, zei een deelnemer, “ga niet in debat maar kom in overeenstemming. Daarom heb ik nooit een stemhokje van binnen gezien.”

Alles hetzelfde

Ook vonden deelnemers dat partijen in de verkiezingscampagne allemaal hetzelfde willen: meer groen, meer veiligheid, meer onderwijs. “Maar geen partij vertelt erbij hoe dat betaalt moet worden.” Verder lijkt de gemeentepolitiek wel een wedstrijd waarin gescoord moet worden op allerlei projecten. Hierbij werd niet de Floriade bedoeld. Opvallend was dat maar een klein deel het wereldtuinbouwevenement als argument aanvoerde om niet te gaan stemmen. “Het gaat de raadsleden om zichzelf en niet om het belang van de stad.”

Coalitie’democratie’

Met name de coalitie-democratie kreeg de handen niet op elkaar. “De coalitie heeft de macht, de democratie is dood.” Een aantal partijen heeft het voor het zeggen en de rest - die niet in de coalitie zitten - staat aan de zijlijn. Een deelnemer: “Door de coalitiedwang worden andere partijen gedwongen te kiezen voor dingen waar ze eigenlijk ‘nee’ tegen willen zeggen. De wethouder is van ‘onze’ partij, dus we moeten hem uit de wind houden. Daardoor kan de gemeenteraad de wethouders niet meer controleren. Weg is de geloofwaardigheid van de politiek. Het gaat om partijbelangen en om coalitiebelangen, het partijstandpunt is belangrijker dan het belang van de maatschappij. Daarbij zijn de raadsleden allemaal ego’s. Het compromissen sluiten doet het eigen gedachtengoed van de partijen geweld aan. Wat is nog de democratie?”

Ambtenaren

Opvallend was de weerzin tegen de vierde macht, de ambtenaren. Die hebben het voor het zeggen en varen hun eigen koers, was de bijna algemene opvatting. “Ze moeten alleen uitvoeren en niet bepalen zoals nu gebeurt”. Bovendien bleek dat de ambtenarij moeilijk bereikbaar is. “Vaak hoor je niets meer als je een vraag hebt gesteld. Bovendien hebben de meeste ambtenaren geen binding met de stad.” Dit was voor een aantal deelnemers reden om niet meer te stemmen. Ze vonden de participatie in de stad onder de maat.

Jongeren

Ook de jongeren kwamen aan het woord. Veel van hen heeft niet gestemd omdat ze door de politieke bomen het bos niet meer zien: “Het is te ingewikkeld, te overweldigend. Leg de jongeren uit hoe het werkt, dan raken ze gemotiveerd.” Voor de jongeren was de Floriade toch ook wel een reden om niet te stemmen.

Alternatieven

De stad moet natuurlijk wel bestuurd worden vonden de aanwezigen. Doe dat met referenda, spits die toe op wijken en laat zo de bewoners meebeslissen, adviseerden ze. “Laat de kiezers een keer per jaar stemmen over de onderwerpen die zij behandeld willen zien, zoals de sociale woningbouw. De VVD bepaalt dat die er nauwelijks komt, maar misschien wil de meerderheid die wel. Luister dan naar de inwoners.” Verder was er het idee om raadsleden te koppelen aan wijken om zo de bewoners makkelijk contact met hen te laten hebben. “Voor mijn part gaan ze aan een tafeltje zitten in de supermarkt om zo met hen in gesprek te kunnen gaan.” Verder werd er een lans gebroken voor vakwethouders, die kennis van zaken hebben. Ook werd het jammer gevonden dat de politieke partijen geen spreekuren meer hebben. “Voer die meteen in zodat ze weten wat er leeft in de buurten.”

Verslag

Van de bijeenkomst is een verslag gemaakt voor de raadsleden zodat zij eens kunnen nadenken waarom er niet gestemd is, maar ook om te laten zien wat de ideeën van de niet-stemmers zijn. Want die bleken dus wel degelijk een mening te hebben.

3 mei

Het volgende stadgesprek is 3 mei om 19.30 uur in Casa Casla aan het Weerwaterplein bij het Deventerpad. Via deze krant wordt u op de hoogte gehouden. Dan zullen de politici wel uitgenodigd worden. Uitsluitend als toehoorder. Want ze moeten vooral leren luisteren, was de boodschap.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto