Het kleurrijke paviljoen van de Almeerse Wolunie. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het kleurrijke paviljoen van de Almeerse Wolunie. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Ook Almeerse innovaties te zien op Floriade Expo

Algemeen

ALMERE – Na de officiële opening van de Floriade door koning Willem-Alexander, is de wereldexpo vanaf vandaag ook geopend voor publiek. Na een moeizaam voortraject, met de nodige financiële en vergunning-technische tegenslagen, kan iedereen nu met eigen ogen zien wat het uiteindelijk allemaal heeft opgeleverd. Bekijk de foto’s voor een kleine impressie.

Door Petra Onderwater

Er is keihard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen voor de opening van het evenement, al is dat niet helemaal gelukt. Mede door de coronacrisis zijn enkele internationale paviljoens nog niet helemaal af en ook het nieuw aangeplante groen is nog erg pril. De komende tijd kunnen bezoekers zien hoe het terrein zich gedurende de seizoenen verder ontwikkelt. De Floriade is immers nog te bezoeken tot 9 oktober. 

Van internationaal tot lokaal

Op het 60 hectare grote terrein is veel te ontdekken en te beleven, voor jong en oud. Onder het thema Growing Green Cities presenteren de deelnemende landen en organisaties innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van tuinbouw, voedselproductie en duurzame woningbouw. Het gebouw van Aeres Hogeschool is door de met planten bedekte gevel het meest zichtbaar groene gebouw, maar er zijn ook bouwwerken te bewonderen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld algen, schimmels, zeewier, grassen, bamboe en hennep. 

Naast de internationale en nationale paviljoens en tuinen, zijn er ook lokale projecten te bewonderen. Zo laat de Almeerse Wolunie in het paviljoen Shades of Nature zien dat het proces van wol verven ook gedaan kan worden met energie van de zon. In glazen potten met water en plantaardige verfstoffen kleurt de wol gedurende het seizoen. In Circuloco laten lokale bedrijven en creatievelingen hun beste duurzame oplossingen zien. Het Huis van Vrede presenteert op de Floriade een Garden of Peace en rondom de Tiny Church heeft Fruitfullcity een tuin aangelegd met kunstwerken over de vruchten van de Geest. 

Bos der Verbeelding

Het Almeerse jeugdtheatergezelschap BonteHond en 2TurvenHoog Festival hebben op het Utopia Eiland een Bos der Verbeelding gecreëerd. Een spannend bospad waar kunst, theater en natuur samenkomen. Verder is er het lokale kunstproject Roots van Suburbia in de Buurt en het kunstpaviljoen M. als voorloper van een toekomstige museum in Almere. Ook is er een uitgebreid cultuurprogramma, waarin ook veel ruimte is voor lokale en provinciale acts. 

Meer informatie op www.floriade.com

Kunstpaviljoen M. is de voorloper van een toekomstig Almeers museum. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De tuinbouwsector presenteert zich in The Green House. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het Bos der Verbeelding van BonteHond en 2TurvenHoog. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het paviljoen van Thailand is indrukwekkend, maar nog niet helemaal af. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het gezamenlijke paviljoen van Almere en Amsterdam, The voice of urban nature, gemaakt van lokale producten zoals in Almere geoogste hennep. (Foto: Almere DEZE WEEK)
In Circuloco laten lokale bedrijven en creatievelingen hun beste duurzame oplossingen zien. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het paviljoen van Qatar. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Konink willem-Alexander tijdens de rondleiding over het Floriadeterrein. Op de achtergrond het Food Forum waar voedselinnovaties uit Flevoland worden gepresenteerd. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Koning Willem-Alexander opende de Floriade door samen met Dani (9 jaar), Luna (10 jaar) en Liyana (9 jaar) het laatste groen te plaatsen in een levend Floriade-tableau. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De bamboetuin van China. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De Tiny Church, vergelijkbaar met die in Almere Poort, heeft ook een plek op de Floriade. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het centrale plein. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto